El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha advertit el PSOE i Podem que si acaben formant govern "no podran governar" perquè el PP farà valer la seva majoria al Senat per aturar les grans reformes, com la de la Constitució. Seria un govern "a les ordres de Podem, hipotecat i humiliat" i Espanya necessita "un president amb dignitat", ha etzibat a Pedro Sánchez, el líder dels socialistes. En un acte del partit a Còrdova, després d'haver declinat formar govern davant el Rei, Rajoy ha dit que anar a la investidura "per perdre" el debat seria "un frau i una falta de respecte" als votants del PP, i ha tornat a proposar un gran pacte amb PSOE i C's com a primera opció i per no haver de repetir eleccions. "Estem com estàvem el 20-D", ha assegurat.

Rajoy ha tornat a defensar un pacte amb PSOE i C's com la millor opció i ha carregat contra la possibilitat que s'acabés formant un govern d'esquerres amb PSOE, podem i forces independentistes. "Poden sumar, però faran molt de mal al país", ha dit, en referència a l'economia i a la unitat d'Espanya.

Ha assegurat, però, que "no podran governar perquè tenim majoria al Senat" i per tant no podran tirar reformar la Constitució. La majoria del PP és "garantia que aquí no es faran disbarats", ha assegurat. En referència a un hipotètic govern d'esquerres, ha afegit que serà un "govern a les ordres de podem, hipotecat i humiliat i per ser president d'Espanya no n'hi ha prou amb hipotecar-se ni humiliar-se, necessitem un president amb dignitat".

Davant això ha tornat a defensar un gran pacte amb PSOE i C's per assolir al congrés una majoria de més de 250 diputats que "ens permetria fer les reformes que necessitem" i donaria un "missatge de seguretat i tranquil·litat" de cara a la recuperació econòmica.

Rajoy ha continuat apuntant al PSOE de Pedro Sánchez, j ha assegurat que el PP "no ha buscat ni buscarà mai suports entre els que amenacen la unitat d'Espanya" ni entre els "radicals i extremistes que poden arruïnar el país". En aquesta línia, ha culpat Pedro Sánchez de la falta d'entesa amb el PSOE ja que "s'ha negat a parlar, no dic a acordar. A parlar".

Ha justificat la seva decisió de declinar de moment l'oferta del Rei per optar a la investidura conscient que "la majoria no hi donaria suport". En aquest sentit, ha assegurat que "seria un frau i una falta de respecte als votants del PP", anar a un debat amb la derrota assegurada, "sobretot després del que va passar ahir al matí", en referència a la proposta de Podem al PSOE per formar govern.

El president en funcions ha assegurat que manté seva candidatura a ser investit president. "Estem com estàvem el 20-D", ha dit.