L'Advocat de l'Estat, a través dels seus serveis jurídics, analitzarà l'estructura i les competències de les conselleries del nou govern de Carles Puigdemont, i molt especialment la conselleria d'Exteriors que comanda Raül Romeva, de cara a una possible impugnació. Segons La Moncloa, podria vulnerar les competències exclusives que l'executiu espanyol té el les relacions internacionals i també incomplir la suspensió de la declaració independentista del 9-N per part del Tribunal Constitucional. La investigació se suma a la que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va demanar als seus serveis jurídics sobre la forma de la presa de possessió de Carles Puigdemont com a 130è president de la Generalitat, que va ometre les referències al rei o a la Constitució. Segons ha assegurat aquest divendres la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, l'executiu encara no disposa del document, tot i que ja fa tres dies que Puigdemont va assumir el càrrec.

L'executiu espanyol estudiarà a fons el decret de creació del nou govern de Puigdemont per determinar si -al seu criteri- les competències atribuïdes a cada departament s'ajusten a les que marca l'Estatut i la jurisprudència del Tribunal Constitucional i si en algun cas posen de manifest que s'està desplegant el full de ruta que es desprèn de la declaració independentista del 9 de novembre suspesa pel TC.

"Nosaltres no deixarem passar una actuació que pugui ser contrària a la Constitució o a les lleis, sigui quina sigui", i "estem analitzant la presa de possessió o les competències que poden donar a una determinada conselleria", ha dit Sáenz de Santamaría.

Segons la vicepresidenta aquestes competències d'Exteriors "s'analitzaran d'acord a la doctrina del Tribunal Constitucional de 1992" precisament en matèria de relacions internacionals.

"Analitzarem totes i cadascuna de les actuacions de la Generalitat o del Parlament perquè hi ha una declaració d'independència que ha estat declarada nul·la pel TC, que no pot produir efectes, i de la que s'ha donat coneixement particular a alguns responsables polítics", ha dit.

Ha recordat que Puigdemont "ocupa el lloc de qui ja va ser apercebut", en referència al fet que el president de la Generalitat, Artur Mas, va rebre l'advertència del Tribunal Constitucional que no podia desplegar en cap camp la declaració independentista del 9-N.

Sáenz de Santamaría també ha reiterat que de moment "no hi ha hagut contactes" entre el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Li hem demanat que s'ajusti a la legalitat", ha dit la vicepresidenta en funcions.

Considera "un error" que el PSOE deixi senadors a DL i ERC

L'executiu espanyol en funcions també ha criticat durament que el PSOE deixi senadors a ERC i DL perquè aquestes formacions puguin formar gruo al Senat. "Per a nosaltres és bastant incomprensible. M'agradaria saber que opinen els votants de Lugo i Cantàbria que veuen com el seu vot servirà per donar veu als senadors independentistes al senat. És un error", ha dit.

Segons Sáenz de Santamaría "la pregunta és a què està disposat a prestar-se el senyor Sánchez per aconseguir el que no li han donat els vots", ha dit perquè si el PSOE entén que el federalisme asimètric "és donar suport als independentistes" això és "molt preocupant".

"Puigdemont haurà de donar explicacions"

La vicepresidenta en funcions també s'ha referit a les subvencions que els projectes de Puigdemont han rebut per part de la Generalitat durant els anys del tripartit. "Com tothom haurà de donar explicacions", ha dit, "perquè en temps de dificultats i escassetat" l'Estat "ha col·laborat intensament perquè es poguessin pagar els serveis a Catalunya"