El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha rebutjat aquest dilluns la proposta de gran coalició que reclama el president espanyo en funcions, Mariano Rajoy, per plantar cara al sobiranisme, perquè "la solució no és construir un front", i ha insistit de nou en la necessitat d'un acord de forces "progressistes" -tot i que que necessitaria el concurs de C's- que aposti pel "diàleg" i impulsi la reforma constitucional. Malgrat que ha rebutjat de nou el referèndum a Catalunya, el líder dels socialistes s'ha mostrat esperançat que Podem se sumi a aquesta proposta, i ha afirmat que "no buscarà" un escenari amb un hipotètic suport dels independentistes a la seva investidura. Això sí, ha afirmat que cal que el nou govern espanyol abordi les "27" -per 23- demandes que Artur Mas va plantejar a Rajoy. L'endemà de la investidura de Carles Puigdemont com a 130è president de la Generalitat, ha assegurat que l'acord entre Junts pel Sí i la CUP és un "autoengany" del sobiranisme, perquè "el 52% dels catalans van dir no a la independència", i que impulsar el procés és fer "un camí cap enlloc que generarà més fractura i més frustració". També ha expressat el seu rebuig a la possibilitat que Podem disposi de quatre grups parlamentaris al Congrés.

El líder dels socialistes espanyols ha expressat novament el suport del PSOE a qualsevol mesura del govern de Mariano Rajoy per fer complir la llei a Catalunya, però ha tancat explícitament la porta a la gran coalició que vol Rajoy.

"Quatre anys més de Rajoy al capdavant de La Moncloa sense aportar cap tipus de solució agreujaria encara més la confrontació, i després del que ha passat aquest dissabte i diumenge és més urgent que mai propiciar un canvi a Espanya que obri una nova etapa de reformes, diàleg i negociació i un nou acord per superar d'una vegada per totes aquest conflicte que pateix la societat catalana".

Per aquest motiu ha defensat de nou la reforma constitucional com "l'única alternativa possible i legal" per superar "la crisi de convivència que hi ha a Catalunya". "Em fa gràcia que Rajoy demani un govern estable després de tenir 186 diputats del PP l'última legislatura", perquè "la fortalesa està en situar el terreny de joc en les solucions, i no en la confrontació", ha sentenciat.

L'acord és un "autoengany"

Segons Sánchez, l'acord que s'ha assolit aquest cap de setmana a Catalunya és "un autoengany" perquè "el 52% dels catalans van dir no a la independència" i "hi ha un error de lectura per part del bloc independentista d'aquest resultat electoral". "És un camí cap enlloc que generarà més fractura i més frustració de la població catalana", ha dit Sánchez, que ha afirmat que tot plegat provoca "tres fractures": "Entre Catalunya i Espanya, entre Catalunya i la UE, i la fractura interna entre els que se senten catalans i espanyols i els que volen la independència".

La solució "no és construir un front"

La resposta que es dóna a aquest acord des de Madrid, segons ha dit, no pot passar en cap cas per "no respectar la Llei", i per aquest motiu el PSOE "està a favor de donar suport en totes les qüestions que tenen a veure amb la defensa de la legalitat democràtica", però "també ho seria

construir un front quan no és la confrontació la que hem de posar sobre la taula". "A mi m'agradaria que la població catalana i al conjunt de la població espanyola se li traslladés serenitat, fermesa i diàleg. El PSOE té aquesta solució que és legal, coherent i possible", ha dit en referència a la reforma de la Constitució.

S'ha mostrat esperançat que Podem acabarà jugant aquesta carta de la reforma de la Constitució perquè "el dret a decidir que implicaria una reforma constitucional", tot i que ell l'ha rebutjat explícitament perquè "respon a una fractura amb una nova fractura".

"No buscarà" el suport dels independentistes

Després de les paraules d'Artur Mas sobre la investidura espanyola -on va dir que la seva formació en cap cas ajudaria a investir un president del PP- Sánchez ha assegurat que ell "en cap cas buscarà aquest escenari" de suport dels sobiranistes, tot i que ha apostat per abordar des del govern espanyol els "27" punts que Mas va posar sobre la taula de Rajoy i als que el govern del PP no ha donat resposta.

Rebutja els quatre grups de Podem

Malgrat que depèn de les negociacions amb Podem i altres grups per assegurar la presidència del Congrés per a Patxi López, Sánchez ha rebutjat la possibilitat de donar suport a la pretensió del partit de Pablo Iglesias de disposar de quatre grups parlamentaris al Congrés. "És molt complicat. El Congrés no és una cambra territorial. Ho és el Senat", ha dit Sánchez, que ha recordat que "l'article 23.2 del Congrés diu que no es poden constituir grups parlamentaris diferents entre formacions que no han competit a les eleccions". "Hem d'adequar-nos a aquest reglament, i si Podem vol quatre grups el que ha de fer és impulsar-ho dins de la reforma del Reglament del Congrés", ha sentenciat.