La defensa legal de la infanta Cristina ha demanat aquest dilluns l'aplicació de l'anomenada 'doctrina Botín' però també jurisprudència posterior del Tribunal Suprem mateix per tal de fonamentar la petició d'arxivament per a la germana del rei. Segons l'advocat Jesús María Silva, una sentència del 2010 va establir que el procediment judicial només pot continuar amb acusació popular si no hi ha possibilitat que hi hagi una acusació particular, com en el cas de delictes difusos com els de medi ambient, o el de desobediència, com es va establir en l'anomenada 'doctrina Atutxa', que va matisar la 'doctrina Botín'.

D'aquesta manera, el lletrat ha volgut argumentar la suposada falta de legitimació del sindicat ultra Manos Limpias per mantenir, en solitari, l'acusació contra la seva clienta, mentre que la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, que seria l'afectada directa pels suposats delictes fiscals dels exducs de Palma, no l'acusen.

També ha al·legat que l'acció popular no és un dret fonamental ni constitucional, sinó una habilitació.

El fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, i l'Advocacia de l'estat s'han afegit a aquesta petició al·legant que si l'Agència Tributària no creu que s'hagin superat els 120.000 euros de frau fiscal, no es pot considerar delicte, i així és en el cas de la Infanta Cristina, a qui l'acusació popular, Manos Limpias, la considera cooperadora necessària. En aquest sentit, han assegurat que el delicte fiscal no és "difús", ja que afecta directament un perjudicat, l'Agència Tributària.

Per tant, segons la seva tesi, no es pot admetre que sigui només l'acusació popular qui sostingui l'acusació si el perjudicat directament no ho fa. Per això, l'advocada de l'estat opina que l'eslògan 'Hisenda som tots', només és publicitat i no afecta l'àmbit judicial. Segons ella, no es pot considerar que els perjudicats siguin tots els contribuents.

En canvi, l'advocada de Manos Limpias, Virginia López-Negrete, ha recordat que l'Advocacia de l'Estat no ha demanat explícitament l'arxivament de la causa contra Cristina de Borbó, sinó que simplement no ha formulat acusació. També considera que diversa jurisprudència inclou l'acusació popular dins de l'acusació particular, i per tant, això li donaria els mateixos drets. Per això, creu que cal una interpretació de la llei, i no pas una aplicació literal.

Segons López-Negrete, en el 'cas Nóos' no es pot aplicar la doctrina Botín, ja que en aquella ocasió l'Advocacia de l'Estat i la fiscalia consideraven que no hi havia delicte i demanaven l'arxivament total de la causa. En el cas de la Infanta, no demanen l'arxivament de la causa sencera, ja que consideren que sí que hi va haver delictes fiscals, tot i que només els atribueixen a Iñaki Urdangarin. Així, segons Manos Limpias, implícitament estan acceptant que l'Agència Tributària sí que està perjudicada, i ara només caldria decidir si l'esposa d'Urdangarin va ser cooperadora necessària dels delictes fiscals del seu marit. A més, considera que els diners defraudats no són propietat de l'Agència Tributària, sinó de tots els espanyols, i que el govern només els gestiona.

Trasllat del judici a València o Madrid

D'altra banda, l'advocat d'Iñaki Urdangarin, Mario Pascual Vives, ha reiterat la petició que el judici es faci a l'Audiència Nacional espanyola perquè afecta diverses administracions públiques de diferents territoris, sobretot València i Balears.

Altres lletrats han demanat que el procés se separi en diverses peces, perquè alguns fets no estan vinculats entre ells excepte per la participació d'Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres. Així, creuen que els fets relatius al Valencia Summit, un congrés empresarial, s'haurien de jutjar a l'Audiència de València, perquè és on es van produir els suposats delictes.

Horrach s'ha oposat a traslladar el cas a València, perquè, segons ell, hi podria haver sentències contradictòries.

Igualment, algunes defenses han demanat la nul·litat parcial o total de les actuacions per vulneració de drets fonamentals com la legítima defensa o un procés judicial just, peticions a les quals les acusacions s'han oposat.

La sessió del matí ha acabat poc abans de les 3 de la tarda, i es reprendrà a quarts de cinc. Les magistrades de l'Audiència pretenen acabar totes les qüestions prèvies aquest mateix dilluns.