El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit aquest dimarts que en una declaració institucional a La Moncloa que l'Estat "no renunciarà a l'ús de tots els mecanismes polítics i jurídics en defensa de la sobirania del poble espanyol" i ha "garantit" que, encara que s'arribi a aprovar, la declaració que Junts pel Sí i la CUP han presentat al Parlament "no tindrà cap efecte". Segons el president espanyol la iniciativa dels sobiranistes és "un acte de provocació" més" dels qui "pretenen saltar-se la llei perquè saben que la llei no està de la seva part".

El president espanyol ha comparegut davant la premsa a les dues del migdia després de convocar d'urgència la premsa. Ha llegit un breu comunicat on ha assegurat que la proposta de resolució que han registrat Junts pel Sí i la CUP és "contrària a la Constitució, a les lleis, al sentir majoritari dels catalans i a la voluntat democràtica de tots els espanyols".

Segons Rajoy el govern espanyol "garanteix i garantirà" que les forces sobiranistes "no aconseguiran cap dels seus objectius" i que la proposta de resolució, en el cas que sigui aprovada pel Parlament, "no tindrà ni un sol dels seus efectes".

"L'Estat no renunciarà a l'ús de tots els mecanismes polítics i jurídics que en defensa de la sobirania del poble espanyol i de l'interès general d'Espanya li atribueixen la Constitució i les lleis", ha dit.

Per tant, segons Rajoy , "els que vulguin separar i dividir Catalunya i Espanya han de saber que no ho aconseguiran" perquè "van en contra de la majoria dels catalans i del conjunt dels espanyols" i "tenen davant la llei i un govern disposat a fer-la valdre".

Per aquest motiu ha llançat un "missatge de tranquil·litat a tots els espanyols i especialment als catalans": "Mentre jo sigui el president del govern espanya seguirà essent una nació de ciutadans lliures i iguals" i "la justícia prevaldrà sobre el sense sentit i tots estarem sotmesos a la llei i a les resolucions dels tribunals", ha dit.

En aquest sentit ha tornat a advertir que malgrat que ell "sempre ha entès la política des del diàleg i la moderació", la "defensa del meu país, de la sobirania dels espanyols, de la democràcia i la convivència solidària entre tots els pobles d'Espanya la defenso i la defensaré amb fermesa, determinació i amb els instruments que ens dóna la llei".

Apunta a les noves potestats del TC

Preguntat per quins mecanismes activarà en el cas que el Parlament acabi aprovant la resolució, Rajoy ha recordat que una de les reformes destacades de la legislatura va ser dotar el TC "dels mitjans suficients que pugui ser necessari utilitzar". "Amb els instruments que té el TC i els que ens dóna la constitució, l'únic que puc dir és que garanteixo que aquesta resolució no tindrà cap efecte", ha dit.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions en una compareixença extraordinària a La Moncloa hores després que Junts pel Sí i la CUP han presentat al Registre del Parlament una declaració d'inici del "procés de desconnexió democràtica" que estableix que el Parlament no se supeditarà "a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència".

Conversa amb Pedro Sánchez i Rivera

El president espanyol ha mantingut prèviament una conversa telefònica amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a iniciativa d'aquest últim, per parlar precisament d'aquesta proposta de resolució al Parlament de Catalunya. Segons han explicat fonts del PSOE tots dos han quedat en mantenir una via directa de diàleg. Les mateixes fonts insisteixen que la proposta dels socialistes "és clara: Llei, diàleg i política".

També ha trucat ell mateix al president de Ciutadans, Albert Rivera. Segons fonts de La Moncloa hi ha entesa total entre els tres en aquest punt.

Té els mecanismes de suspensió "previstos"

Rajoy ja va advertir aquest dilluns que ja té "previstos" els mecanismes de resposta de l'Estat a una possible declaració unilateral d'independència (DUI) del Parlament de Catalunya en les pròximes setmanes, tot i que va apuntat que espera "no haver d'arribar" a aquest tipus de solucions, en referència a una possible aplicació de l'article 155 de la Constitució que permet la suspensió de l'autonomia de Catalunya.

Posteriorment, en una entrevista a TVE, fa afirmar que al seu entendre cal respondre al procés a Catalunya "amb prou intel·ligència, mà esquerra i habilitat" com per no haver d'aplicar l'article 155. També va situar el procés sobiranista a Catalunya com un dels "problemes greus" a què s'ha hagut d'enfrontar aquesta legislatura, el principal després de la crisi econòmica i l'augment de l'atur.

Catalá ho emmarca dins de la "llibertat d'expressió"

La reacció de Rajoy arriba després que aquest mateix dimarts el ministre de Justícia, Rafael Catalá ha advertit que el seu executiu estudiarà "jurídicament" la declaració d'inici del procés de sobirania que Junts pel Sí i la CUP han registrat al Parlament i la impugnarà tan bon punt s'aprovi si la veu inconstitucional. "Si considerem que és inadequada o que incompleix el nostre ordenament jurídic la impugnarem on correspongui", tan "a l'àmbit constitucional (al Tribunal Constitucional) o a la justícia", ha dit Català, que ha apuntat que mentre no s'aprova la declaració queda en el marc de la "llibertat d'expressió".