El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha ofert aquest dilluns "diàleg" i negociació al nou govern de la Generalitat que surt d'aquest 27-S, però ha advertit que la "lleialtat" del seu executiu se circumscriu "sempre dins de la llei". "No parlaré de la a unitat d'espanya, la sobirnia nacional", ha dit. Ha recordat que si el plantejament de les autoritats catalanes és "saltar-se la llei i fer declaracions que contradiuen l'Estatut i la Constitució" el seu govern "té entre les seves obligacions la de fer complir la llei". També s'ha mostrat disposat a "parlar" amb el PSOE i C's sobre Catalunya, dues formacions, ha dir, amb els que el PP i el seu govern "coincideixen en el que és substancial".

Rajoy ha ofert una declaració institucional i ha respost dues preguntes a La Moncloa per valorar els resultats dels comicis del 27-S. Ho ha fet en qualitat de president espanyol i no com a líder del PP, perquè aquesta tarda ha convocat la seva executiva per fer una anàlisi en profunditat en clau de partit.

El president espanyol ha reiterat que aquestes eren simplement unes eleccions autonòmiques on ""es tractava d'escollir els representants al Parlament" però ha recordat que els partits sobiranistes van donar a aquests comicis "caràcter plebiscitari" per iniciar un procés d'independència.

"Avui sabem que això, que no era possible legalment, tampoc ha obtingut el suport a les urnes", perquè els que han apostat "per un programa rupturista" no arriben "a 4 de cada 10 catalans", ha dit.

"Missatge de tranquil·litat"

Per aquest motiu ha volgut llançar als catalans, "a la resta dels espanyols i als que des de fora d'Espanya s'han interessat" pel procés sobiranista "un missatge de tranquil·litat".

"Els partidaris de la ruptura mai han tingut el suport de la llei i des d'ahir sabem que tampoc tenen el suport de la majoria de al societat catalana, que ha demostrat la seva pluralitat", ha dit, i "hem de felicitar els catalans per la alta participació en uns comicis on han demostrar maduresa i responsabilitat democràtica davant el repte a què se'ls convocava".

"Comença una nova legislatura autonòmica"

Amb aquesta premissa, el president espanyol ha assegurat que ara comença a Catalunya "una nova legislatura autonòmica" on les forces polítiques "han d'abordat el procés per a l'elecció d'un nou govern que ha de tenir com a missió treballar per a tots els catalans, atendre les seves necessitats reals, resoldre els seus problemes i promoure el benestar econòmic i social".

Per aquest motiu ha fet "una crida" a la nova Generalitat "a governar per a tots els catalans i superar la fractura, la tensió i els enfrontaments", i a "substituir el monòleg i la imposició unilateral pel diàleg constructiu i lleial", perquè "ahir es va constatar un cop més que Catalunya és molt plural".

"Convido a aquest futur govern a retornar a Catalunya a la senda de la convivència normalitzada, de la pluralitat, de la llibertat i del respecte a les lleis i a governar per l'interès general de tots els catalans i no només per una part d'ells", ha dit.

Ofereix "col·laboració" però "sempre dins de la llei"

Tal com ha fet en ocasions anteriors, ha "ofert" a la Generalitat la "col·laboració" del seu govern però "sempre des de la llei i des del màxim respecte institucional".

Ha recordat que l'executiu espanyol va posar en marxa el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per "lleialtat institucional i per profundes conviccions polítiques" perquè "cap espanyol, visqui on visqui, pot quedar fora de l'atenció del govern d'Espanya".

"Aquesta lleialtat i disposició al diàleg la seguirà trobant el nou govern de la Generalitat. Sempre l'hem tingut, la tenim, i la seguirem tenint, però sempre dins de la llei", ha dit.

Amb tot, ha advertit també que amb aquesta "mateixa fermesa" el seu govern "seguirà vetllant perquè es respecti l'Estat de dret, la igualtat de tots els espanyols i els drets i les llibertats de tots".

"Estic disposat a parlar, però no a liquidar la llei"

Preguntat per les possibles ofertes als catalans que permeti un retorn a la normalitat institucional, Rajoy ha afirmat que està disposat, "com sempre", a "parlar, però no a liquidar la llei".

"No hi ha cap president del govern a cap democràcia avançada que estigui disposat a liquidar la llei", ha dit, i "les pretensions d'alguns estaven i segueixen estant fora de la llei", ha sentenciat.

En tot cas s'ha mostrat convençut que "podem tenir acords importants en alguns temes" com ha demostrat, ha apuntat, el fet que el govern espanyol hagi treballat per resoldre els problemes de liquiditat de la Generalitat.

En tot cas ha advertit. "Si el plantejament que es farà és saltar-se la llei i fer declaracions que contradiuen l'Estatut i la Constitució el govern té entre les seves obligacions la de fer complir la llei".

Disposat a assolir acords amb PSOE i C's

Rajoy ha afirmat que no ha parlat amb el líder del PSOe, Pedro Sánchez, o el de C's, Albert Rivera, després dels comicis, tot i que ha apuntat que sí que ha parlat sovint amb el màxim dirigent dels socialistes espanyols en els últims temps.

En tot cas ha recordat que els tres partits coincideixen en el que és "substancial". "Cap partit posarà en tela de judici els principis bàsics de la convivència" i "és bo que parlem", ha sentenciat.