Més de 1.000 advocats i advocades d'arreu de l'Estat espanyol s'han inscrit fins al moment al registre posat en marxa el 4 de setembre per donar assistència jurídica a les persones refugiades i desplaçades que han arribat a Europa a causa dels conflictes armats. La iniciativa ha estat impulsada pel Consell General de l'Advocacia Espanyola i per l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona. Aquest Registre s'activarà quan el govern espanyol fixi la quota de refugiats que l'Estat ha d'acollir i les ciutats on es vagin distribuint. Els professionals inscrits estaran a disposició per atendre les situacions d'intervenció urgent, assessorant i tramitant, si cal, les peticions d'asil.

L'Advocacia ha volgut reiterar que tots els països de la UE estan jurídicament obligats a donar asil a persones perseguides o que fugen de països en conflicte i rebutja l'excusa d'haver d'establir un sistema europeu comú d'asil, ja que la UE compta ja amb normatives en aquest àmbit i tots els països membres estan obligats a respectar-les.

El vicepresident del Consell General de l'Advocacia Espanyola, Oriol Rusca, ha manifestat que "el problema és polític, no econòmic, perquè la Unió Europea disposa de fons aprovats per aquesta atenció" i ha afegit: "Ens sorprèn que Europa no hagi adoptat abans solucions que respectin els drets i la dignitat de les persones. Les institucions europees no han d'adoptar solucions urgents només davant d'una crisi econòmica".