Un any més, com des d'en fa ja 70, el centre de la localitat valenciana de Bunyol s'ha tenyit aquest dimecres de vermell amb el llançament de centenars de tones de tomàquets, tot i que aquesta vegada bé es podria dir que la multitud s'ha submergit en tomàquet, ja que la quantitat d'hortalisses llançada ha estat la més gran de la història.

En poc més d'una hora (entre les 10.48 i les 11.53), més de 150.000 quilos de tomàquets madurs s'han repartit entre els 22.000 participants en aquesta singular batalla. Són uns instants de desfogament, una batalla sense vencedors ni vençuts i sense més armes que els tomàquets madurs que serveix una cooperativa de Castelló.

Per aquest singular gaspatxo calen alguns ingredients: uns carrers estrets, set camions carregats de gom a gom de tomàquet i les ganes de sentir-se protagonista de l'excés i d'estar, per uns minuts, a l'ull de l'huracà.

Era la tercera Tomatina de pagament de la història i sembla que s'ha trobat la fórmula ideal en quant a aforament i accessos es refereix, segons ha explicat l'alcalde Rafael Pérez després de la limitació a 20.000 persones el 2013 i l'ampliació a 22.000 produïda l'any passat.

Immortalitzada per Google

Si en anteriors edicions la Tomatina havia servit de plató per al rodatge de pel·lícules o anuncis publicitaris, l'anècdota aquest any ha estat el pas del cotxe equipat amb càmeres de vídeo amb el qual Google ha immortalitzat la festa.

El vehicle ha realitzat dues passades pel centre del recorregut, una abans i una altra en ple fervor de la batalla, per penjar després les imatges a la seva mundialment famosa aplicació de mapes i geolocalització.

El segon pas d'aquest vehicle ha resultat complicat, si més no, a causa de l'absència, com sí que passa amb els camions, de voluntaris que alliberen el pas.

Segons l'alcalde de Bunyol, Rafael Pérez, aquest segon pas del vehicle s'ha produït abans del que inicialment havien planejat els organitzadors.

Així, desenes de participants han pujat literalment sobre el capó, parabrisa i sostre del cotxe, esquerdant el vidre i impedint veure el conductor durant diversos trams, fet que ha generat algunes situacions de tensió.

A més d'aquesta iniciativa, Google ret homenatge a aquesta festa d'Interès Turístic Internacional (des del 2002) amb una curiosa animació en les lletres de la seva marca a la pàgina del cercador.