El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha lloat el paper que el "nacionalisme moderat" ha jugat i pot tenir en "l'estabilitat" de l'Estat. El socialista ha afirmat que el nivell de col·laboració que tenen el PNB i PSE al País Basc és "un model que es pot copiar en altres parts d'Espanya". De fet, tant és així que ha arribat a dir que "és bo que el nacionalisme moderat participi de la governabilitat d'Espanya" i per això, si finalment ell fos president de l'Estat demanarà "als nacionalismes moderats que s'incorporin a la governabilitat i governança d'Espanya". Sense lligar-ho, abans Sánchez havia lamentat que CiU hagués perdut, precisament, aquest caràcter "moderat" abraçant la independència.

Pedro Sánchez ha fet aquestes consideracions durant la segona part del dinar-col·loqui Barcelona Tribuna, organitzat per La Vanguardia, l'Associació Espanyola de Directius i la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, on a més de parlar de possibles pactes amb "nacionalismes moderats" si aconsegueix instal·lar-se a la Moncloa, també ha assegurat que manté "coincidències i divergències" tant amb C's com amb Podem. "A partir d'aquí, serà el què ni no el qui pel què ens regirem per arribar a acords", ha dit, sense tancar la porta a cap dels dos.

Tant és així, que ha remarcat que "l'avantatge" del PSOE és que pot "arribar a acords amb molts partits". "I m'agradaria poder entendre'm amb més, fins i tot amb el PP, però per a això el PP ha de passar a l'oposició i Rajoy ha de deixar la presidència del país i del seu partit", ha dit. Preguntat, doncs, si contempla una "gran coalició" entre PP i PSOE, ha volgut ser taxatiu i directe. "Va a ser que no", ha sentenciat, arrencant les rialles dels assistents.

Durant el col·loqui, s'ha preguntat al socialista sobre quina seria la seva reacció i la del PSOE si des de Catalunya s'arriba a proclamar la independència. Pedro Sánchez ha volgut descartar la suspensió de l'autonomia que contempla l'article 155 de la Constitució espanyola, però ho ha fet alertant que de la mateixa manera serà intransigent amb qüestions com aquesta. "No anem a permetre cap desafiament a la legalitat. Però no des de la confrontació. La tensió la deixo a Mas i a Rajoy. Jo proposo la reforma de la Constitució, el diàleg i el consens", ha dit.

En aquest mateix sentit, Sánchez ha rebutjat que el PSOE estigui al mateix costat que el PP en el debat nacional català. "Nego la major. La llista de Mas intenta reduir el debat polític a un sí o un no. És un error. Res tinc a veure jo amb Rajoy, ni Iceta amb la líder del PPC. Defensem una alternativa completament diferent, i els catalans acabaran apreciant que hi ha més alternatives al sí o el no", ha sentenciat el socialista.

"Normalitat" a la presència de Guardiola a la llista de Romeva

Preguntat per la seva opinió sobre la possibilitat que l'entrenador del Bayern de Munich i ex tècnic del Barça, Josep Guardiola, tanqui la candidatura de Junts pel Sí on hi ha Artur Mas i Oriol Junqueras i que encapçala Raül Romeva, el líder del PSOE ha copiat gairebé la mateixa reacció que va tenir el líder del PSC, Miquel Iceta quan se li va plantejar dilluns passat. "Em sembla normal que els que creuen en la independència s'integrin en la llista independentista", s'ha limitat a dir.

Per últim, preguntat sobre com veu Espanya si ell acaba sent president del govern de l'Estat, Pedro Sánchez ha assegurat que li agradaria "veure el país amb Catalunya a dins, reconeguda la seva singularitat, amb dèficit resolts com el del finançament per càpita, i amb una Espanya amb un sistema educatiu dels millors d'Europa".