El Govern de la Generalitat i ERC han començat a elaborar diversos "plans de contingència" per preveure la creació d'un Estat català independent amb escenaris de negociació adversos amb l'Estat espanyol, a fi d'assegurar la viabilitat en qüestions com el finançament i la hisenda pròpia.

Segons ha explicat en unes declaracions a Efe la secretària general d'ERC, Marta Rovira, els "plans de contingència" han estat encarregats pel Govern, tant al consell assessor com al Comissionat per a la Transició Nacional, però ERC també "intenta fer les seves aportacions".

"Esperem que els plans aviat siguin una realitat", ha assenyalat Rovira, i que en ells es contemplin "totes les hipòtesis de negociació possibles amb el Govern espanyol" partint "de dues opcions a sobre la taula, que realment hi hagi algun tipus de negociació" amb les institucions catalanes "o el de la negació de tot".

En un procés de "transició nacional" de 18 mesos com el que es preveu en el full de ruta pactada entre CDC i ERC, "s'han de prendre decisions executives, i els àmbits de treball són molt diferents" en funció de si hi ha negociació o no n'hi ha, ha apuntat la "número dos" d'ERC.

Els "plans de contingència", per exemple, ha precisat, han de preveure "totes les possibilitats de finançament" del nou Estat en els seus primers mesos de vida, "la divisió d'actius i passius (entre els dos estats) i els traspassos de competències".

Segons l'opinió de la secretària general d'ERC, "la via de la negació per part del Govern espanyol no ha d'impedir que des de Catalunya es vagin prenent decisions polítiques i executar-les, amb la qual cosa no negarem que aquesta sigui la part més difícil".

"Segurament això voldrà dir 'tallar la cinta' de la Hisenda General de Catalunya i començar a recaptar", a més "de fer un seguiment de les tensions de tresoreria", ha concretat.

Sobre el model d'hisenda pròpia que creu que hauria de tenir Catalunya, Rovira ha subratllat que "no té per què ser una còpia d'un model que coneixem molt bé", l'estatal, i ERC preconitza "un model semblant al dels països escandinaus, però molt republicà, basat en la idea de contribuir a la comunitat per construir entre tots un estat del benestar molt sòlid".

"Volem explicar la viabilitat d'això", i en els plans que s'elaborin també "ha de quedar clar com passar d'un departament autonòmic a un ministeri".

"Al seu moment hauran de donar-se a conèixer, perquè els ciutadans tenen dret a conèixer-los, però ens reservem la decisió de donar a conèixer el que calgui en un escenari de col·lisió permanent" amb l'Estat, ha indicat.

Segons Rovira, cal evitar, en tot cas, els "xocs amb la legalitat espanyola" i, més que una ruptura, "hi haurà una superació del marc legal espanyol en la mesura que guanyi legitimitat la construcció del marc legal català".