L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha reconegut aquest dimecres l'existència d'una comptabilitat paral·lela al Partit Popular, però ha negat cap relació entre les donacions que rebia la formació de Mariano Rajoy i les adjudicacions de contractes públics per part de les administracions controlades pel partit. Durant la seva declaració per videoconferència a la comissió d'investigació Son Espases al Parlament de les Balears, Bárcenas ha assegurat que els pagaments en efectiu que feien els empresaris no tenien una finalitat concreta, i per tant no es poden atribuir a les adjudicacions.

Bárcenas i Lapuerta "portaven una comptabilitat paral·lela al partit durant una sèrie d'anys", ha afirmat Bárcenas, però el PP no disposava de comptes a l'estranger ni en paradisos fiscals perquè "les úniques aportacions rebudes eren en metal·lic", i "els comptes a Suïssa són de Luis Bárcenas", ha afirmat.

Durant la videoconferència des de la presó de Soto del Real, Bárcenas ha fet referència a tres donatius de l'empresa OHL, de Javier Villar Mir, per un valor de 530.000 euros. Després de la donació, OHL va quedar finalista en l'adjudicació de l'hospital de referència Son Espases.

Segons Bárcenas, aquests donatius es van fer per "amistat" de Villar Mir i Álvaro Lapuerta, i no per aconseguir l'adjudicació de Son Espases. També ha parlat de les donacions Foment de Construccions i Contractes (FCC), que formava part de la unió temporal d'empreses (UTE) que finalment es va adjudicar la construcció.

Amb tot, segons Bárcenas, "les aportacions d'empresaris al PP, estiguin anotades a la comptabilitat B o als comptes del partit, són aportacions de caràcter no finalista, que no guarden cap relació amb les adjudicacions".

L'extresorer ha assegurat que eren "donatius", i no "comissions", i s'ha mostrat convençut que Lapuerta no va fer cap gestió per afavorir els interessos empresarials de Villar Mir. El fet que algunes donacions coincidissin amb l'adjudicació de Son Espases, ha dit, són "casualitat".

També ha afirmat que no li consta que l'expresident del govern balear Jaume Matas estigués en contacte amb Lapuerta, Ángel Acebes o el secretari general del PP per oferir cap quantitat com a conseqüència que se li adjudiqués una obra a Villar Mir".