La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha anunciat la seva dimissió aquest dimecres després que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz l'ha assenyalada com a "partícip a títol lucratiu" pel benefici que van obtenir pels fets delictius atribuïts al seu exmarit, Jesús Sepúlveda, durant la seva etapa al capdavant de l'alcaldia de la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón. En un comunicat que ha distribuït, assegura que no vol que la seva permanència com a ministra "pugui ser utilitzada per perjudicar el govern d'Esanya, al seu president, ni tampoc al Partit Popular" i agraeix a Mariano Rajoy "la seva confiança" durant aquests tres anys.

La renúncia ha arribat després d'hores d'especulacions i a un dia de la compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés, per debatre les mesures contra la corrupció que ha engegat el seu govern.

Ho ha fet a través d'un comunicat de dues pàgines on afirma que ha decidit "presentar la seva dimissió com a ministra de Sanitat, Serveis socials i Igualtat" perquè "no vol, sota cap precepte, que la seva permanència en aquesta responsabilitat pugui ser utilitzada per perjudicar el govern d'Espanya, al seu president ni tampoc al PP".

Em tot cas, al comunicat recorda que el jutge no li imputa "cap delicte ni li atribueix cap responsabilitat penal" i que el propi magistrat "assenyala que no ha tingut coneixement de cap delicte que s'hagi pogut cometre".

"Es limita a comunicar-me la resolució a efectes merament civils com a conseqüència de la meva situació familiar en el moment en què suposadament es van produir els fets", assegura.

En aquest marc, "agraeix especialment al president del govern la seva confiança, així com als membres del consell de ministres i a tots els companys del partit". "Ha estat un honor servir al meu país com a ministra de Sanitat durant aquests gairebé tres anys, sota la presidència de Mariano Rajoy", conclou.

Mato ha presentat la dimissió després que Ruz hagi fet pública la interlocutòria de la peça separada del cas Gürtel on imputa a 43 persones i l'assenyala -tot i que no la imputa- com a "partícip a títol lucratiu" pel benefici que van obtenir pels fets delictius atribuïts al seu exmarit, Jesús Sepúlveda, durant la seva etapa al capdavant de l'alcaldia de la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón.

Pablo Ruz no responsabilitza directament la ministra de Sanitat però considera que podria haver "gaudit o haver-se beneficiat", com a esposa de Jesús Sepúlveda, "de serveis turístics, de pagaments d'esdeveniments familiars i d'altres articles d'ús particular", segons fa constar.

"Serà en el plenari on es concretarà la quantia d'allò amb què es podria haver beneficiat", assenyala Ruz, que al llarg de les 205 pàgines de la interlocutòria, contextualitza l'operativa desenvolupada entorn a Francisco Correa i a Pablo Crespo i detalla que van liderar un entramat societari amb la participació entre d'altres de tres extresorers del Partit Popular com Luis Bárcenas, Álvaro Lapuerta i Ángel Sanchís, els exalcaldes Guillermo Ortega i Jesús Sepúlveda, l'exsenador Jesús Merino, així com exregidors, funcionaris i empresaris.