La proposta de llista unitària que el president de la Generalitat ha presentat aquest dimarts a Barcelona és, segons La Moncloa, "un pas més en la deriva independentista de Mas" malgrat que "la majoria dels catalans no l'acompanyen i de que cada vegada compta amb menys suports entre la societat catalana". Les mateixes fonts apunten que el govern d'Espanya "seguirà vetllant pel compliment de la legalitat, la defensa dels drets de tots els espanyols i també els interessos i les preocupacions dels ciutadans de Catalunya", una advertència que arriba pocs dies després que la Fiscalia hagi presentat una querella contra el president català, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau.

És la primera valoració de l'equip de Rajoy al full de ruta del president de la Generalitat a qui recorda que Catalunya "necessita un govern que es preocupi dels problemes de les persones, que porten temps desatesos, i no de les obsessions i interessos polítics del president Mas".

Previsiblement el president espanyol, Mariano Rajoy, oferirà una valoració de pròpia veu aquest dimecres, en què ha d'assistir a la sessió de control del Congrés al govern espanyol.

Respondrà una pregunta del portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, un dels absents a la presentació de Mas a Barcelona, que li demana sobre economia. També una altra de Rosa Díez sobre si els espanyols poden confiar en la seva paraula i una tercera de Pedro Sánchez, sobre la gestió del seu govern.

El president espanyol visitarà Barcelona el pròxim dissabte. Serà a un acte oficial del PPC on segons el seu partit es dirigirà a tots els catalans i especialment als "milions de catalans" que volen seguir en el projecte comú d'Espanya.

Aquest dimarts, a la sessió de control al Senat, Rajoy ja ha advertit que ell seguirà defensant la "sobirania nacional i la validesa de la Constitució" que és el que garanteix "els drets dels ciutadans i el model d'Estat descentralitzat".

Per això ha reiterat que està disposat a "escoltar totes les propostes" sempre que no impliquin "liquidar la sobirania nacional o la igualtat" ni provin d'impulsar "el dret d'autodeterminació".

Respecte a les acusacions que li arriben des de la Generalitat sobre possibles pressions de La Moncloa al Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, Rajoy ha insistit que la Fiscalia Fiscalia "va actuar amb independència" i no va rebre cap instrucció per part del seu executiu, "com ho demostra que uns han fet una cosa i altres la contrària".