El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja ha enviat la carta de resposta a missiva que el president de la Generalitat, Artur Mas, li va enviar el passat 10 de novembre, on li demanava diàleg per a un referèndum "definitiu" a Catalunya. Quan passaven pocs minuts de les vuit del vespre, fonts de La Moncloa han informat que la carta ha estat enviada. Malgrat que no n'han concretat el contingut, el mateix president espanyol ja ha avançat que la resposta parteix d'un "no" a la negociació de la sobirania espanyola.

El president del govern espanyol i el seu equip han treballat en el contingut del document fins a última hora de la tarda. Fonts de La Moncloa asseguren que en aquesta ocasió no preveuen fer públic el text del document. Amb tot, i en les seves últimes compareixences, el president espanyol ja ha apuntat a la línia argumental de la resposta.

Ho va fer en primer lloc dimecres passat, en la compareixença que va oferir a La Moncloa tres dies després del 9-N. El president espanyol va apuntar que estava disposat a dialogar amb la Generalitat però va deixar clar que Artur Mas trobaria "la mateixa resposta de sempre" i no obtindria cap rèdit polític del 9-N.

Rajoy també va apuntar que la Generalitat i les formacions sobiranistes tenen una via per intentar un canvi de la Constitució: el Parlament de Catalunya, que pot instar el Congrés dels Diputats a obrir aquesta via. Amb tot, va insistir que ell no té intenció de liderar cap modificació de la Carta Magna, i menys per a qualsevol reforma "que liquidi la sobirania nacional".

La resposta arriba en un moment en què el president espanyol vol imprimir un nou enfocament respecte a Catalunya. Aquest cap de setmana, aprofitant la roda de premsa posterior a la cimera del G-20 a Brisbane (Austràlia), Rajoy va admetre que haurà d'explicar "millor" els seus arguments sobre Catalunya.

Visita a Catalunya

Com a part d'aquesta estratègia, el president visitarà Barcelona el dissabte 29 aprofitant un acte del PPC. Previsiblement el president espanyol parlarà dels avantatges de la permanència de Catalunya a Espanya i dels arguments polítics i econòmics que, al seu entendre, ho sostenen. En tot cas, segons va avançar a la premsa reiterarà que la sobirania espanyola no és negociable.

El president espanyol no va valorar el 9-N i la carta fins el passat dimecres, quan va comparèixer a La Moncloa per assegurar que el 9-N havia estat "un acte de propaganda política" que demostrava el "fracàs del projecte independentista", i va advertir al president de la Generalitat que no negociaria mai un referèndum d'autodeterminació.