El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es desplaçarà a Barcelona el pròxim dissabte 29 de novembre, segons apunten a l'ACN fonts de La Moncloa. El president espanyol assistirà a un acte del PPC amb què busca recuperar la iniciativa a Catalunya després del 9-N. Les mateixes fonts assenyalen que el president espanyol ultima la carta que enviarà al president de la Generalitat, Artur Mas, en resposta a la missiva en què Mas li demanava diàleg per abordar un referèndum d'autodeterminació. El mateix Rajoy ja va avançar des d'Austràlia -on va assistir a la cimera del G-20- que la resposta parteix d'un "no" a la negociació de la sobirania espanyola.

La visita a Catalunya s'emmarca en la voluntat de La Moncloa de capgirar la percepció que es té a Catalunya sobre l'actuació del govern espanyol, especialment després del 9-N i del que des del govern espanyol es considera un incompliment flagrant de la resolució del Tribunal Constitucional que suspenia el procés de participació ciutadana.

Rajoy ja va anunciar des d'Austràlia el que s'ha interpretat com un canvi d'estratègia del president espanyol respecte a Catalunya. En roda de premsa després de la cimera del G20 a Brisbane, va admetre que haurà d'explicar "millor" els seus arguments sobre Catalunya, malgrat que va insistir en el seu "no" a cap consulta definitiva.

Visita a Catalunya

Com a part d'aquesta estratègia, el president visitarà Barcelona el dissabte 29 aprofitant un acte del PPC. Previsiblement el president espanyol parlarà dels avantatges de la permanència de Catalunya a Espanya i dels arguments polítics i econòmics que, al seu entendre, ho sostenen. En tot cas, segons va avançar a la premsa reiterarà que la sobirania espanyola no és negociable.

Resposta a Mas

Rajoy ultima amb el seu equip la resposta a la missiva que el president de la Generalitat li va enviar l'endemà del 9-N per obrir un "diàleg permanent" per fer possible un "referèndum definitiu" sobre la independència de Catalunya, així com a qüestions del dia a dia. Mas va advertir ja que "confiava poc" en aquesta via i va avançar que un eventual "no" de Rajoy no frenarà el procés.

Fonts de La Moncloa asseguren que, per ara, no preveuen fer públic el contingut de la carta, de la mateixa manera -afirmen- que els mitjans tampoc van tenir accés al text de la missiva que li va enviar el president de la Generalitat. L'argument que utilitza l'equip del president espanyol és que la carta pertany al seu destinatari, i per tant si la filtra algú haurà de ser la Generalitat.

El president espanyol no va valorar el 9-N i la carta fins el passat dimecres, quan va comparèixer a La Moncloa per assegurar que el 9-N havia estat "un acte de propaganda política" que demostrava el "fracàs del projecte independentista", i va advertir al president de la Generalitat que no negociaria mai un referèndum d'autodeterminació.