En una entrevista que aquest dilluns publiquen de forma conjunta 'El País', 'The Guardian', 'Gazeta', 'La Stampa', 'Süddeutsche Zeiting' i 'Le Monde' el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, diu que no pot "autoritzar un referèndum a Catalunya". A més, Rajoy, reitera el seu posicionament sobre el procés sobiranista: "Espanya és la nació més antiga d'Europa, la que va aconseguir fa més segles la seva unitat. Mai Catalunya i la resta d'Espanya han viscut separades. Els llaços que ens uneixen són de tot tipus, llaços afectius, històrics, comercials, personals ... i la meva posició en aquest sentit és clara".

Davant alguns dels diaris més prestigiosos d'Europa, el president espanyol explica perquè és contrari a consultar democràticament la població. "Com a president del govern jo tinc algunes obligacions, per descomptat complir i fer complir la llei", diu Rajoy, que apunta que "no puc autoritzar un referèndum a Catalunya. No vull, però és que a més no puc, jo no podria autoritzar un referèndum per exemple com el que hi ha a Escòcia per la senzilla raó que la sobirania nacional li correspon al poble espanyol, segons diu la Constitució. I per tant, si no hi hagués una reforma de la Constitució, mai podria un Govern, ni tan sols el Parlament, autoritzar un referèndum com el que s'està plantejant a Escòcia". A més, apunta que "els casos d'Escòcia i de Catalunya són molt diferents".

El president d'Espanya assegura que el seu govern treballa perquè Catalunya "es mantingui com una regió capdavantera a Espanya, una regió amb iniciativa, amb un nivell d'exportacions molt gran. Estem ajudant en matèria d'infraestructures, hem tancat ja l'AVE, l'aeroport del Prat , ara estem fent una gran obra que és el corredor del Mediterrani. Estem en un moment difícil i de crisi , però jo estic convençut que aquesta situació es revertirà".

El líder popular afirma creure en "els llaços afectius" entre Catalunya i Espanya. De fet el president del govern central espera que les aspiracions sobiranistes es desinflin. "Sé que aquests moments de crisi econòmica no ajuden res i que no és la primera vegada que es produeixen esdeveniments d'aquestes característiques". Rajoy afirma que el seu govern "està intentant ajudar la Generalitat, que no pot finançar-se. És el govern el que atén el deute de la Generalitat, el govern està fent un gran esforç per pagar a proveïdors de l'Administració de Catalunya i altres autonomies. Entre refinançaments de deute, dèficit i pagament de proveïdors estem parlant ja de 29.000 milions d'euros en el temps que portem al govern a Catalunya".