El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, s'ha dirigit avui a les parts personades en el procés per demanar-los que es pronunciïn sobre si creuen que ha de citar ala infanta Cristina perquè declari com a imputada pels suposats delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals.

En una providència dictada avui, el jutge dóna cinc dies de termini i sol·licita a les parts que "facin les al·legacions que estimin pertinents en relació amb una hipotètica citació de la infanta Cristina perquè comparegui a prestar declaració en qualitat d'imputada per suposats delictes contra la Hisenda Pública i/o de blanqueig de capitals".

Després d'aquest termini, que acaba a mitjan la setmana que ve, el jutge analitzarà les al·legacions que plantegin les parts personades i decidirà finalment, previsiblement a final de desembre o en els primers dies de gener, si cita a declarar la infanta com a imputada o arxiva la part d'aquesta causa relacionada amb la infanta Cristina.

El jutge ha dictat aquesta resolució després d'haver rebut el passat 5 de desembre els informes de l'Agència Tributària que estaven pendents, últimes diligències que havia ordenat abans de pronunciar-se sobre una eventual nova imputació i que ha traslladat avui a la Fiscalia Anticorrupció i altres parts personades.

Castro ha traslladat les últimes setmanes diversos informes de l'Agència Tributària i la Policia sobre el paper de la filla menor del Rei a l'empresa Aizoon, de la qual era copropietària amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, i que suposadament formava part de l'entramat societari utilitzat per justificar fons fruit de presumptes desviaments de diners públics a l'Institut Nóos.

El jutge ja va imputar i va cridar a declarar la infanta el mes d'abril passat, però la seva citació va quedar llavors en suspens després que la Fiscalia Anticorrupció s'oposés en un recurs a la decisió de Castro i que l'Audiència de Palma la deixés sense efecte en un acte dictat al maig.

En aquest acte, l'Audiència apuntava noves línies d'investigació i, des d'aleshores, Castro ha ordenat nombroses diligències sobre les declaracions d'impostos de la infanta, així com sobre les despeses de l'empresa Aizoon, de la qual és propietària al 50% al costat d'Urdangarin.

El passat 14 de novembre el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach ja va lliurar al magistrat un escrit en el qual s'oposava a la imputació de la infanta per entendre que la investigació no ha aportat cap indici consistent que la infanta Cristina va participar dels delictes contra la Hisenda Pública i de blanqueig de diner que se li atribueixen a Urdangarin.

"Les meres conjectures o sospites no constitueixen elements vàlids d'imputació", va dir Horrach en l'esmentat escrit en què va afegir que les especulacions sobre un suposat tracte de favor cap a la filla del Rei són equiparables "al fum que venien Iñaki Urdangarin i (el seu exsoci) Diego Torres als organismes públics, presumptament".

El fiscal considera que el fet de ser sòcia al 50% d'Aizoon no implica que la duquessa de Palma sabés que el seu marit utilitzava l'empresa per defraudar el fisc.

Sobre el blanqueig, Horrach va assegurar que per a imputar-lo a la infanta Cristina es requeriria d'algun indici que coneixia l'origen delictiu d'alguns dels fons d'Aizoon, cosa que ha descartat ja dues vegades la pròpia Audiència de Palma. EFE