El ministre d'Hisenda i Adminsitracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha restat transcendència a la caiguda de prop d'un 25% de les inversions a Catalunya previstes als pressupostos per al 2014 i ha assegurat que ara "no toca" parlar d'aquest tipus de partides, sinó que cal centrar el discurs en termes de "creixement i creació d'ocupació". Segons Montoro, Catalunya "rebrà inversió per als seus projectes prioritaris" i "vitals perquè sigui un dels grans motors de la recuperació econòmica a la què estem assistint". El ministre ha recordat, a més, que el govern espanyol ja està rebent el "suport financer" del govern espanyol "per garantir la prestació dels serveis públics".

El ministre d'Hisenda ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa de presentació dels pressupostos després que els comptes que ha presentat al Congrés incloguin inversions regionalitzables a Catalunya per valor de 944,42 milions d'euros, un 9,6% del total, per darrere de territoris com Andalusia (1.697,74 milions i 17,3% del total), Castella i Lleó (1.399,47 milions i 14,3% del total), i Galícia (1.353,82 i 13,8% del total).

Inversió per a projectes "prioritaris"

Preguntat per aquesta caiguda de les inversions, el ministre ha demanat que se centri el debat polític en termes de creixement i creació d'ocupació "i no un debat sobre inversions territorialitzades, que per molt clàssic que sigui, realment no toca" perquè "no és el moment". "Costa sortir dels guions clàssic però el moment econòmic és nou en temes d'ajustament i capacitat de recuperació", ha dit.

A més, segons Montoro, Catalunya "rebrà inversions en els seus projectes prioritaris", que són "molt importants" com per exemple el desdoblament de la N-II a Girona, l'accés ferroviari al Port de Barcelona. Són, ha dit, "projectes absolutament vitals perquè Catalunya sigui un dels grans motors de la recuperació econòmica a la què estem assistint".

Montoro recorda que Catalunya recorre al FLA

En aquest marc, el ministre ha recordat que Catalunya ja està rebent el "suport financer" del govern espanyol "per garantir la prestació dels serveis públics". "Està utilitzant el FLA, treballant amb nosaltres, per atendre els seus pagaments més immediats i per tant estem tots desitjant que Catalunya no necessiti recórrer a aquests procediments extroardinaris", ha sentenciat.

Per tant, segons Montoro, "Catalunya està rebent el tractament que li correspon, que fonamentalment és a través del FLA i altres mecanismes com l'aplicació de recursos del MEDE per al sanejament bancari".