Els grups parlamentaris del PP i UPyD ultimen les negociacions sobre una esmena a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Ensenyament (LOMCE) que estableix que el castellà serà llengua "vehicular" en l'ensenyament a tot l'Estat. Si no hi ha canvis d'última hora, l'esmena s'incorporarà al text del dictamen que aprova aquest dijous la Comissió d'Educació i quedarà incorporada a la Llei que sortirà cap al Senat la setmana que ve. El portaveu parlamentari del PP, Alfosno Alonso, s'ha mostrat confiat en poder tancar l'acord i ha afirmat que és una esmena "important" perquè "afegeix una protecció més a les famílies" i fa que el castellà "no pugui ser exclòs de les aules a cap lloc d'Espanya".

La LOMCE acaba aquesta setmana el seu pas en comissió abans d'anar al ple del Congrés dels Diputats i passar al Senat, on si no hi ha canvis quedarà aprovada definitivament. PP i UPyD aprofiten aquestes últimes hores per negociar diverses esmenes al text, entre les què hi ha una esmena del partit de Rosa Díez que estableix que el castellà serà llengua "vehicular" a l'ensenyament.

L'aprovació de l'esmena se sumaria al text que ja consta a la Llei que va sortir del Consell de Ministres i que estableix a la disposició addicional número 38 que les administracions educatives han de "garantir el dret dels alumnes a rebre l'ensenyament en castellà, llengua oficial de l'Estat, i en les altres llengües cooficials en els seus respectius territoris".

L'esmena d'UPyD que el PP sobre la què el PP ha ofert una transaccional incideix en què el castellà és "llengua vehicular a tot l'Estat", malgrat que afegeix que "les llengües cooficials ho seran també a les respectives comunitats autònomes, d'acord amb els seus estatuts".

Alonso: "Espero que puguem arribar a un acord"

En declaracions al passadís del Congrés, el portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso ha explicat que la seva formació ha ofert una transacció a UPyD. "Confio i espero que podrem arribar a un acord amb UPyD perquè efectivament la Llei afirmi el caràcter vehicular de la llengua castellana a tot el territori nacional".

Segons el portaveu dels populars l'esmena és "important" perquè "afegeix una protecció més a les famílies", de manera que "a tots els models educatius i amb respecte a les competències de les comunitats autònomes existeixin models on s'ofereixi el castellà i no pugui ser exclòs de les aules a cap lloc d'Espanya".

Durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha hagut de respondre una pregunta de la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, i del portaveu socialista en educació, Mario Bedera, que l'han acusat de buscar "un lloc a la història" posant-se "a la galeria dels personatges més negatius per a l'educació d'aquest país".

Wert ha reiterat la seva defensa aferrissada per la LOMCE per plantar cara, ha dit, al fracàs escolar i ha rebutjat les crítiques. "Deixin de construir aquesta història fantasiosa -ha dit al PSOE- i contribueixin a millorar l'educació, que la van deixar en un estat bastant lamentable", ha dit Segons el ministre, els grups de l'oposició han presentat esmenes que majoritàriament demanen el retorn de la LOMCE dient que és una llei "innecessària" en un moment en què la taxa d'abandó educatiu és del 25% i la de repetició als 15 anys del 37%.