La secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, ha arribat a l'Audiència Nacional a dos quarts menys cinc minuts de deu per declarar com a testimoni davant el jutge Pablo Ruz, instructor del 'cas Bárcenas'. Desenes de persones, entre partidaris i detractors, esperaven Cospedal a la cantonada del Paseo del Prado amb el carrer Prim ja que la policia ha restringit l'accés al carrer on es troben les dependències judicials. La número dos del PP ha arribat en un cotxe oficial tranquil·la i somrient i ha respost als crits dels periodistes girant-se cap a ells.

Els partidaris de la secretària general, membres de les Noves Generacions del Partit, li han proferit crits de suport mentre que els detractors, afectats per les preferents, han cridat consignes com "Cospedal a Soto del Real". Hi ha hagut moments de tensió entre els dos grups i, fins i tot, s'han produït enfrontaments verbals entre ells. Amb tot, els agents no han hagut d'intervenir i només han hagut d'organitzar el trànsit.

Maria Dolores de Cospedal haurà de donar explicacions al jutge Pablo Ruz sobre el suposat finançament irregular del PP i sobre el pagament de sobresous a diversos directius del partit. A més, haurà de respondre a les acusacions de Luis Bárcenas en què assegurava que la secretària general va rebre dos pagaments per valor de 45.000 euros en total entre els anys 2009 i 2010.

Segons la versió de Bárcenas, el primer pagament es va produir l'any 2009 quan el partit va decidir liquidar la caixa de les donacions després d'esclatar el 'cas Gürtel'. El segon, de 25.000 euros, s'hauria portat a terme l'any 2010 quan el PP va rebre 50.000 euros de la devolució d'un deute al PP gallec. Unes quantitats que, segons Bárcenas, també va rebre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Durant la seva declaració el passat 15 de juliol a l'Audiència Nacional, Luis Bárcenas va afirmar que els dos pagaments de 25.000 euros es van lliurar en bitllets de 500 euros en sobres de color marró. Amb tot, va negar tenir els rebuts d'aquestes operacions.

L'extresorer del PP, empresonat a Soto del Real des del passat 27 de juny, també va afirmar durant la seva declaració que el gerent del PP de Castella la Manxa, José Ángel Cañas, va rebre una comissió de 200.000 euros a canvi de l'adjudicació del servei de neteja a l'ajuntament de Toledo. Fins i tot, Bárcenas va lliurar un rebut signat per Cañas al jutge Pablo Ruz. Una operació que afectaria també María Dolores de Cospedal perquè durant aquella època era la president del PP a la Comunitat de Castella la Manxa.

La declaració de la número dos del PP es produeix hores després que els exsecretaris generals, Francisco Álvarez Cascos i Javier Arenas, hagin negat aquest dimarts davant el jutge instructor tenir cap coneixement sobre una comptabilitat B al partit i que haver cobrat sobresou en negre.

Amb tot, tots dos han admès que no hi havia cap protocol de control sobre els sistema de donacions però se n'han desvinculat assegurant que aquesta era una competència que corresponia a la tresoreria de la formació.