El president del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida ha reivindicat aquest dilluns la concreció d'un pacte d'estat en educació. En una carta oberta dirigida al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, Duran i Lleida ha lamentat que les lleis educatives canviïn amb cada canvi de color polític a la Moncloa i ha atribuït a aquest fet bona part de la culpa del fracàs escolar a l'Estat. "El que Espanya necessita d'una punyetera vegada és un pacte escolar que permeti que les lleis durin més enllà de si les aplica el govern d'un color o altre", explica en la carta. Ell mateix defensarà aquesta proposta de pacte d'Estat en forma d'interpel·lació parlamentària.

Duran i Lleida explica a Mariano Rajoy que se sent decebut després de l'aprovació per part del Consell de Ministres de la llei Wert. Una llei que "atempta contra la normalització" de la llengua catalana i contra la pluralitat de territoris que conformen l'estat espanyol. "La llengua és el nervi de la nostra especificitat nacional i no permetrem que ens la manllevin", assegura Duran, que li recorda al president del govern espanyol que a Catalunya "tothom aprèn el castellà" i que "no hi ha problemes a les escoles".

"Presidente, fes d'estadista, Ja sé que tens molta feina amb la crisi econòmica. Però la qüestió catalana no la pots deixar de banda ni menys permetre que s'agreugi encara més", recomana Duran a Rajoy. El president d'Unió també recorda en la carta publicada al seu bloc que durant els darrers mesos ha mantingut nombroses converses amb Rajoy en les que li ha demanat que la nova llei d'educació estatal respectés les competències de les comunitats autònomes i deixés intacte el model d'immersió lingüística. Demandes que Duran i Lleida interpreta que no s'han complert amb l'aprovació del projecte de llei de la LOMCE.

El vistiplau del Consell de Ministres a la llei Wert ha "entristit" i "enrabiat" Duran i Lleida, que demana explicacions a Rajoy per no haver pogut o no haver volgut frenar "l'aberrant" llei Wert, que només provocarà "confrontació".