La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha acusat aquest dimarts el govern de la Generalitat de "no prioritzar" els serveis socials en la despesa i gastar part dels seus recursos en "altres coses" com per exemple "televisions i ambaixades". La ministra també ha afirmat que una de les finalitats del seu govern és "garantir la igualtat" dels espanyols i per aquest motiu va recórrer l'euro per recepta al Tribunal Constitucional. Ha fet aquestes afirmacions al Senat en resposta a una interpel·lació de l'exconseller i senador Josep Lluís Cleries, que ha acusat el govern espanyol d'estar asfixiant Catalunya.

La ministra ha fet aquestes manifestacions en resposta a la interpel·lació de Cleries al Senat, que ha acusat el govern espanyol d'estar "asfixiant" Catalunya rebaixant les partides destinades a polítiques socials i portant al Tribunal Constitucional mesures com l'euro per recepta o la taxa sobre dipòsits bancaris.

Un fet, ha recordat, que se suma al repartiment dels objectius de dèficit. En aquest sentit ha destacat que al 2013 les comunitats hauran de contribuir en un 85% a la reducció del dèficit quan només representen el 35% de la despesa. Per contra, ha dit, l'Estat no aprima els seus ministeris, fet que sí que permetria estalviar recursos.

En la seva rèplica, Mato ha afirmat que el govern de CiU s'hauria de preguntar "què ha fet" aquests últims dos anys "perquè han hagut de convocar unes eleccions per acabar perdent més de deu escons" fet que suposa "el reconeixement d'un fracàs".

A més, ha recordat a Cleries que "governar és prioritzar" i "hi ha alguns que prioritzen les polítiques socials amb diners que els dóna l'Estat i hi ha altres que decideixen dedicar-lo a altres qüestions" que no ha volgut valorar. "Jo sóc més partidària de prioritzar els serveis socials que no altres qüestions, però són vostès els que prenen les decisions", ha afirmat.

En aquest marc també ha justificat el recurs del govern espanyol contra l'euro per recepta. Segons la ministra, el govern espanyol va considerar que es discriminava els ciutadans pel fet de viure a Catalunya. "És veritat que cal estalviar, però mai consentirem que s'estalviï a costa de crear desigualtats entre els ciutadans", ha afirmat.

En tot cas, Mato ha afirmat que "aposta pel diàleg i la cooperació institucional" i ha recordat que el seu govern treballa "en un espai sociosanitari únic". En aquest marc ha apel·lat al "diàleg" per aconseguir "grans consensos" que "és el que la societat espanyola ens demana i ella ofereix".

Pel que fa a la territorialització del 0,7% que es recapta per l'IRPF, Mato ha assegurat que el seu govern busca "un model assentat en l'interès general" i l'atenció a les prioritats "que garanteixi la igualtat i l'equitat territorial". "Atendrem el que sigui de justícia fent els canvis que siguin oportuns, però no em pot demanar que l'Estat renunciï a donar suport a les ON que fan la seva tasca a tot el territori nacional justament quan més es necessita".