El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat aquest dilluns que les comunitats autònomes eren, en la seva opinió, "la principal font d'incertesa que hi havia sobre el dèficit públic" però que han fet un "esforç fonamental" per retallar la despesa. "El seu dèficit públic s'ha reduït d'una mica més del 3% l'any 2011 fins a l'1,7% l'any 2012, i això és una cosa molt positiva", ha dit el ministre. En declaracions a la premsa des de Brussel·les, De Guindos també ha confirmat que una missió de la Comissió Europea viatjarà a l'Estat espanyol en els propers dies per inspeccionar els comptes del govern de Mariano Rajoy. "És habitual, és usual que vinguin a comprovar les dades", ha destacat De Guindos.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat en declaracions abans de l'inici de la reunió de l'Eurogrup a Brussel·les que l'Estat ha fet un "esforç importantíssim" per reduir el dèficit. Segons De Guindos, a la reunió de ministres de l'euro "es posarà de manifest" el nivell dels ajustos que s'han aplicat a Espanya. De Guindos s'ha mostrat "absolutament convençut que es reconeixerà" l'esforç "molt important" que creu que han fet l'administració central, les autonomies i els ens locals.

De fet, De Guindos ha celebrat també els números de les autonomies. El ministre espanyol ha admès que, per Madrid i Brussel·les, les comunitats autònomes eren "la principal font d'incertesa que hi havia sobre el dèficit públic" i que ara han evolucionat de forma "molt positiva".

Missió de control al govern espanyol

Però tot i les dades "positives" de què ha presumit Luis de Guindos, el mateix ministre ha admès que una delegació de la Comissió Europea viatjarà els propers dies a l'Estat espanyol per supervisar les xifres del dèficit de l'Estat. El govern de Rajoy ha anunciat un dèficit del 6,7% pel 2012, però a Brussel·les els càlculs se situen més a prop del 7%, i hi ha alguns dubtes amb les dades aportades per Madrid. De Guindos, però, ha remarcat que és "usual" que els tècnics de la CE vagin als estats membres a "comprovar les dades".

De Guindos ha evitat valorar si comunitats com Catalunya -que no ha pogut assolir l'objectiu de dèficit exigit per Madrid- haurien d'aplicar encara més ajustos. El ministre d'Economia ha assegurat que els comentaris del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, demanant més retallades per les autonomies que no han assolit el nivell marcat no són res "de nou". El ministre s'ha remès al "programa d'estabilitat" i ha recordat que en la seva globalitat la UE no demana retallades addicionals a l'Estat durant aquest 2013 però que ara caldrà dissenyarl el pla per l'any vinent.

Dades de l'atur

El ministre De Guindos també ha valorat des de Brussel·les les noves dades de l'atur. Segons ha dit, les xifres espanyoles del mes de febrer, que superen els 5 milions d'aturats per primera vegada, "no són bones". Amb tot, el ministre creu que l'executiu de Rajoy van en la bona direcció. "El govern espanyol no es replanteja en absolut la reforma laboral", ha destacat De Guindos.