El Consell de Ministres ha sol·licitat aquest divendres al president del govern espanyol que impugni davant el Tribunal Constitucional la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya. El govern espanyol ho fa en base a contingut dels dictàmens del Consell d'Estat i de l'advocat de l'Estat, que entenen que la resolució és incompatible amb la Constitució i produeix efectes jurídics que permeten el recurs. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que la seva obligació és "complir i fer complir les lleis" i, no obstant això, ha afegit que treballen "per la màxima lleialtat i diàleg institucional entre administracions".

El govern de Rajoy ha optat finalment per la via de la impugnació davant el Tribunal Constitucional, una formula que permet recórrer actes no jurídics -com és el cas de la declaració- i que implica la mateixa suspensió de cinc mesos del text. Soraya Sáenz de Santamaría ha anunciat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l'executiu sol·licitarà al Tribunal Constitucional aquesta suspensió. D'aquesta manera, el text quedarà invalidat durant un període de cinc mesos a partir del moment en què el ple del Constitucional accepti a tràmit la impugnació.

Mitjançant la impugnació, el govern espanyol busca que el Constitucional declari que la declaració de sobirania "no és conforme" amb la Constitució, de manera que els magistrats deixin clar, en paraules de la vicepresidenta, que el poble català "no és sobirà" i per tant el Parlament i el govern de la Generalitat "no poden iniciar processos" per exercir el dret a decidir.

El govern espanyol ofereix "diàleg"

Davant les acusacions de la Generalitat, que afirma que la presentació del recurs davant el TC és una mostra de la manca de voluntat de l'executiu espanyol d'optar pel diàleg amb el govern català, la vicepresidenta ha negat la major i ha demanat al govern català que tingui el mateix "respecte" per la seva decisió que el que el govern espanyol té quan la Generalitat porta al TC lleis i decrets aprovats a Madrid.

Segons Sáenz de Santamaría, si el govern espanyol actua en aquesta direcció "no ho fa per manca de voluntat de diàleg". "Ni el senyor Artur Mas va contra el diàleg quan recorre disposicions de l'Estat, ni el govern de l'Estat va contra el diàleg quan recorre resolucions de la comunitat autònoma", ha sentenciat.

Segons la vicepresidenta, l'executiu espanyol aposta pel "diàleg" però no sobre qüestions que "no estan a la lliure disposició d'aquest govern com és el cas del dret a decidir" perquè "no podem disposar del que la Constitució deixa ben clar" que és que el dret a decidir és "del conjunt del poble espanyol".

"Jo espero que de la mateixa manera que el govern d'Espanya respecta les decisions de les comunitats autònomes quan decideixen interposar recursos sobre decisions d'aquest govern, entengui que el govern de la nació, en la seva obligació de complir les lleis, ha de seguir el mateix esquema i procediments", ha dit, perquè aquestes "són les regles del joc" i la Constitució "funciona per aquesta via".

En aquest sentit ha apel·lat de nou al "diàleg" en tots els aspectes financers, fiscals, d'infraestructures, i de regulació" perquè "hi ha molts temes dels què parlar, que s'estan parlant als ministeris, i que s'estan acordant", i cal deixar clar que "una cosa és l'obligació de complir i fer complir les lleis" i els temes en què puguem "dialogar" per "afrontar la crisi".

Sense data per a la reunió entre Rajoy i Mas

De moment en cara no es coneix la data de la reunió que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president espanyol, Mariano Rajoy, han de mantenir per abordar la ruptura fruit del procés sobiranista a Catalunya. Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat que el govern espanyol té "un gran interès en que se celebri" i "poder parlar vis a vis amb Artur Mas sobre moltes preocupacions que són comunes".

"Diàleg" també amb el PSOE

Tot i que no ha volgut aprofundir en la crisi de relacions que viuen el PSOE i el PSC fruit de la decisió dels socialistes catalans de votar a favor del dret a decidir al Congrés, Sáenz de Santamaría sí que ha desdtacat la necessitat que els partits "de nivell nacional parlem d'aquestes qüestions que preocupen el conjunt de la nació i busquem la màxima entesa". "Per part del govern provarem de mantenir la major sintonia possible amb el principal grup de l'oposició", ha sentenciat.

Els arguments de la impugnació

El govern espanyol va rebre aquest dijous el dictamen del Consell d'Estat que avala el recurs davant el TC. El document apunta que la resolució del Parlament vulnera els articles 1.2; 2; 9.1 i 23 de la Constitució en relació a l'article 168.

Segons l'informe que ha fet propi el govern de Rajoy, la declaració de sobirania no és compatible amb la atribució de la sobirania nacional al poble espanyol establerta a l'article 1.2 de la Constitució així com amb la garantia constitucional de la "indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols" de l'article 2.

L'executiu entén que una reforma que comporti un canvi substancial del model d'Estat ha de passar per un canvi en la constitució que ha de ser producte "de la decisió del poble espanyol, titular de la sobirania nacional" i ha d'anar d'acord amb el que estableix la pròpia constitució a l'article 168 per a la seva reforma.

A més, el govern espanyol argumenta que el reconeixement d'un "nou" subjecte sobirà al poble català requereix una prèvia decisió constituent i conculcaria el dret a la participació política dels ciutadans residents a la resta del poble espanyol, fet que suposaria la vulneració de l'article 23 de la Constitució

A més, el govern de Rajoy argumenta que la resolució del Parlament ha incomplert el "deure constitucional" com a poder públic establert a l'article 9.1 que diu que els ciutadans i els poders públics estan "subjectes a la Constitució i a la resta de l'ordenament jurídic".