El consell de ministres analitzarà aquest divendres les recomanacions de l'informe que la comissió permanent del Consell d'Estat ha elaborat sobre la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya. El document s'ha aprovat dijous per la majoria d'aquest organisme, però amb els vots particulars de dos consellers: Fernando Ledesma i Miguel Herrero Rodríguez de Miñón. El dictamen -igual que l'informe previ de l'advocat de l'Estat- considera que hi ha "fonaments jurídics suficients" per impugnar la consulta. L'executiu de Rajoy ja ha apuntat que té intenció de presentar el recurs, malgrat que inicialment, fa un mes, afirmava que no hi havia base per fer-ho.

L'informe del Consell d'Estat ha arribat aquest dijous a La Moncloa i aquest divendres estarà a la taula del Consell de Ministres, que previsiblement demanarà al president del govern espanyol que presenti el recurs contra la declaració de sobirania.

L'executiu espanyol coincideix amb el dictamen del text. Ho ha deixat clar el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, en unes declaracions on ha "celebrat" que aquest organisme entengui com ho fa el govern "uns articles que no tenen massa interpretació".

En aquest sentit, ha reiterat que la Constitució deixa clar "que la sobirania pertany a tot el poble espanyol en el seu conjunt, i no a una part" i que "es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible dels espanyols".

L'informe del Consell d'Estat té caràcter de preceptiu, però no és vinculant, i va en la mateixa direcció que el que va emetre l'advocat de l'Estat. Aquell document conclou que l'acord vulnera la Constitució i aconsella a l'equip de Rajoy que presenti un recurs davant el Tribunal Constitucional.

Malgrat que el propi Rajoy havia apuntat inicialment que el seu executiu no podia recórrer la declaració de sobirania perquè no es tracta de cap llei ni té repercussions legals, la pressió mediàtica i l'estratègia del PP han fet virar l'argumentari i ha decantat la balança a favor de la interposició del recurs.

La Moncloa considera que la declaració obre un procés que podria anar "més enllà" i aposta per recórrer davant el TC per la suposada vulneració dels articles 1.2 de la Constitució, on es diu que la sobirania resideix al poble espanyol, l'article 2 que parla de la "indissoluble unitat d'Espanya", el 9 sobre els poders públics i el 168.

Quan el govern espanyol presenti el recurs davant el Tribunal Constitucional, el procés que seguirà és el mateix que quan impugna una llei autonòmica. D'aquesta manera, tan bon punt el TC admeti a tràmit el recurs, la declaració deixaria de tenir efectes i quedaria en suspens durant un termini de cinc mesos prorrogable.