El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha definit aquest dimecres el gabinet de Mariano Rajoy com un "bon govern", ja que els escollits pel president espanyol tenen una bona trajectòria professional que els avala. En roda de premsa, ha felicitat especialment Jorge Fernández Díaz per la seva designació com a ministre d'Interior. Al seu parer, Fernández es mereix el ministeri per la seva lleialtat, trajectòria i relació personal amb Rajoy. Duran, que ha presumit de conèixer la majoria de ministres, només ha posat una pega. Al seu parer, es podria haver reduït l'equip més tot i ser ja el govern més curt en nombre de ministeris.

En roda de premsa, Duran ha volgut donar un "marge de confiança" al nou executiu de Mariano Rajoy. És més, ha assegurat que per la seva trajectòria professional "es pot afirmar ja d'entrada que és un bon govern". "Ja tindrem temps de valorar no els noms, sinó l'acció de cada ministre", ha afegit.

El líder d'UDC ha assegurat que coneix a la majoria dels ministres, excepte el de Defensa i el d'Indústria, i ha lloat la trajectòria de tots ells. Fins i tot, ha afegit, ha tingut una relació "intensa" amb alguns d'ells, com és el cas de Soraya Saenz de Santamaría, vicepresidenta, ministra de Presidència i portaveu.

També ha elogiat molt l'elecció de José Manuel García Margallo com a ministra d'Assumptes Exteriors, especialment pel seu coneixement de la política europea i també pel seu perfil econòmic, fonamental ara mateix. També ha destacat la seva "vella relació" amb el titular d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert.

Però ha felicitat especialment Jorge Fernández, nou ministre d'Interior. Al seu parer, per la seva trajectòria, lleialtat i relació personal amb Rajoy es mereixia aquest reconeixement. Ha deixat clar que CiU li donarà tot el seu suport en la lluita contra la delinqüència i el terrorisme, tot i que ara s'entri en una nova etapa que haurà de ser administrada directament per Mariano Rajoy.

També ha valorat el nomenament de Luis de Guindos com a ministra d'Economia i Competitivitat, i ha celebrat que s'hagi afegit aquest terme al nom del ministeri. En definitiva, al seu parer, "són persones conegudes amb una bona trajectòria". "Espero i desitjo que tinguin encerts, perquè els encerts del nou govern han de ser útils per al conjunt de la societat espanyola", ha argumentat. Això no implica, ha continuat, que CiU no pugui mantenir discrepàncies quan calgui.

L'única pega que ha trobat és en el nombre de ministeris. Al seu parer, es podria haver reduït més l'equip, tot i que ha reconegut que és e govern més curt en aquest sentit, amb una cartera menys que el de José Luis Rodríguez Zapatero i una menys que l'últim de José María Aznar.

El PSC es mostra decebut amb el govern de Rajoy perquè no inclou persones de solvència contrastada

El PSC s'ha mostrat "decebut" després que Mariano Rajoy hagi anunciat qui formarà part del nou govern de l'Estat, ja que "ha optat per fer equilibris dins el seu partit més que no pas per perfils de solvència contrastada". El portaveu dels socialistes catalans, Jaume Collboni, ha opinat que en la situació de crisi actual hagués estat convenient dipositar la confiança en persones que haguessin demostrat la seva vàlua en la gestió de situacions com l'actual i, en canvi, Rajoy s'ha decidit pel seu "cercle de confiança". Tot i la "decepció", Collboni ha desitjat "sort" als ministres davant del repte que tenen per davant.

ICV lamenta "l'absència de partitat" i "l'orientació molt dretana" del nou govern espanyol

El diputat per ICV-EUiA al Congrés, Joan Coscubiela, ha lamentat "l'orientaicó molt dretana" del govern espanyol que ha nomenat Mariano Rajoy, sobretot, ha afegit, en "aspectes econòmics". L'ecosocialista creu que "el més important" dels governs és "la política i no les persones" i per això considera que el nou executiu a la Moncloa "no pinta gaire bé". Lamenta sobretot que el responsable d'Economia, Luis de Guindos, encari el Ministeri "a satisfer els mercats" i que el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "materialitzi l'amença de recentralitzar de nou" la política. A més Coscubiela ha criticat que Medi Ambient continuï "afegit" a Agricultura i que s'elimini "la partitat" entre l'executiu espanyol.

ERC considera que sobren els ministeris de Sanitat, Educació i Cultura, i Agricultura

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Símó ha afirmat, després de fer-se públic el nou govern espanyol, que sobren tres ministeris. Segons ha declarat, si se segueix la premissa d'una administració per cada competència, no calen els ministeris de Sanitat, Educació i Cultura, i Agricultura. Simó ha assenyalat que, com en el cas del "Govern dels millors" s'ha optat per persones independents en alguns gabinets. En concret, s'ha referit al ministre de Defensa, que prové d'una empresa armamentística. Simó ha tret importància a la inclusió del català Jorge Fernández en l'executiu estatal. Ho ha justificat afirmant que els anteriors ministres catalans no han defensat els interessos de Catalunya.