El vuitanta per cent de les persones joves creu que en una relació de parella les noies han de complaure el noi, segons es desprèn d'un estudi sociològic realitzat per la Federació de Dones Progressistes.

L'estudi, que s'ha presentat amb motiu de la celebració aquest divendres del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, conclou que els adolescents (nois i noies) estableixen diferències entre ambdós sexes i s'adscriuen a cada un d'ells qualitats exclusives.

Així, pensen que les noies són per naturalesa més tendres o comprensives i que els nois són valents i "agressius", una dada que aquesta organització de dones veu preocupant.

Traslladant aquestes qualitats al pla professional, l'estudi assenyala que la percepció dels joves és que les dones són més adequades per professions "feminitzades", com l'educació infantil, la infermeria o la perruqueria, mentre que ells són més capaços per a la conducció o l'arquitectura.

Fins i tot veuen malament que una dona opti per ser camionera o que un home es dediqui a la perruqueria.

L'objectiu de l'informe que ha presentat la presidenta de la Federació, Yolanda Besteiro, és donar a conèixer la connexió existent entre les desigualtats en les relacions de parella de joves i els possibles episodis de maltractament que poden produir-se.

L'informe "Igualment? Alumnat i gènere, actituds i comportaments" s'ha realitzat a partir de les dades d'un total de 1.396 qüestionaris realitzats entre 2009 i 2010 a instituts de secundària de les províncies de Madrid i Burgos, encara que els seus promotors consideren que el resultat de la mostra és extrapolable a tot l´Estat.

Entre els resultats destaca que el 80 per cent de les persones entrevistades creu que la noia ha de complaure el seu xicot, el 40 per cent pensa que el noi té l'obligació de protegir-la a ella i el 60 per cent està d'acord que la gelosia són normals en una relació.

Afirmacions com aquestes, o altres com la de controlar el mòbil de la parella o que l'amor d'un home és condició necessària perquè una dona se senti realitzada, són, segons la Federació de Dones Progressistes, indicis suficients perquè alertar d'actituds primerenques de possibles situacions de maltractament.

"Les opinions dels més joves sobre les seves relacions afectives denoten situacions de control per part d'ells i de submissió per part d'elles, el que pot suposar el preludi i l'inici d'episodis considerats com a violència de gènere", ha assenyalat en roda de premsa Besteiro.

La responsable del programa de prevenció de la violència masclista en joves immigrants de la Federació de Dones Progressistes, Eva López, que també ha intervingut en l'acte ha alertat del "amor romàntic", és a dir, la idea que tenen les adolescents de l'amor i que coincideix amb la que es projecten en els contes.

En concret, ha especificat Besteiro, la del "príncep" que manté a la dona i que la vida d'aquesta gira exclusivament al voltant de fer feliç a aquest home.