El jutge central d'Instrucció número 2, Ismael Moreno, s'encarregarà de decidir si l'Audiència Nacional és competent per assumir la investigació sobre les activitats de l'Institut Nóos d'Investigació Aplicada, administrat fins 2006 pel duc de Palma Iñaki Urdangarín, segons han informat fonts jurídiques.

El Jutjat del magistrat ha estat designat per repartiment per pronunciar-se sobre l'escrit presentat divendres passat per l'advocat de l'expresident balear Jaume Matas, en què sol·licita a l'Audiència Nacional que assumeixi la instrucció de la causa - dependent d'un jutjat de Palma de Mallorca - en afectar el cas a tres comunitats autònomes diferents: la catalana, la balear i la valenciana.

Segons revela l'escrit del lletrat Antonio Alberca, a què ha tingut accés Europa Press, la investigació part de la sospita de la Fiscalia Anticorrupció que Urdangarín i el seu soci i actual president de la fundació, Diego Torres, van desviar a través de l'Institut fons públics i privats procedents d'aquestes tres administracions públiques per "apoderar-se" d'ells.

La investigació del Ministeri Públic va conduir al Jutjat d'Instrucció número tres de Palma de Mallorca a autoritzar el passat 7 de novembre l'entrada i registre a la seu de Noosa a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), la Fundació Turisme València i la Ciutat de les Arts i les Ciències i la Fundació Illesport entre d'altres domicilis socials.

"No només el govern balear sinó altres organismes públics i privats haurien estat enganyats per aportar fons a l'Institut", assegura l'advocat en el seu escrit. Alberca afegeix que donat que els perjudicats pertanyen "a diverses comunitats autònomes" la instrucció de la causa no hauria de correspondre "de cap manera" al Jutjat mallorquí.

Cita com a suport d'aquesta teoria l'article 88 de la Llei orgànica del poder judicial que atribueix a l'Audiència Nacional la competència en cas de defraudacions que produeixin perjudici patrimonial en una generalitat de persones al territori de més d'una audiència.