La Fiscalia Anticorrupció de Balears afirma que el duc de Palma, Iñaki Urdangarín, i el seu soci Diego Torres van muntar un "entramat societari" per "apoderar-se" de fons públics i privats que rebia l'Institut Nóos, una entitat sense ànim de lucre que van presidir dos.

Així consta en l'escrit de diligències dictat pel jutge del cas Palma Arena, José Castro, per autoritzar els registres portats a terme aquesta setmana pel fiscal Anticorrupció de Balears Pedro Horrach en empreses de Barcelona.

L'operació s'ha saldat ja amb el registre de diverses d'aquestes societats i també de l'habitatge de Torres, a qui el fiscal va prendre declaració ahir a la nit.

Fonts de la investigació han explicat a Efe que el jutge haurà ara d'examinar tota la documentació per estudiar la possible citació com a imputat de Urdangarín al jutjat de Palma.

Segons reflecteix el jutge en el seu acte, Anticorrupció investiga el duc de Palma i a Torres per suposats delictes de falsedat documental, prevaricació, frau a l'Administració i malversació de cabals públics en dos convenis subscrits el 2005 i 2006 entre el Govern balear, presidit llavors per Jaume Matas (PP), i l'Institut Nóos per 2,3 milions.

Relata que Urdangarín va entrar el 2003 com a administrador d'aquesta entitat sense ànim de lucre i a l'any següent va ostentar el càrrec de president, moment en què era gerent Torres, qui va passar a dirigir-quan el duc de Palma va deixar la seva presidència el 2006.

"L'única finalitat perseguida amb la presa de control de l'Institut Nóos era comptar amb la cobertura d'una associació que formalment no perseguia ànim de lucre (una espècie d'ONG dedicada a projectes socials)", afirma el fiscal.

Afegeix que d'aquesta manera aconseguien diversos objectius: fer veure que no volien lucrar-se, envoltar-se "del prestigi social derivat de les actuacions altruistes" de l'associació i "evitar suspicàcies per part de tercers en finançar bàsicament amb fons procedents d'organismes públics".

Simultàniament, afirma Anticorrupció, van organitzar un "entramat societari" per desviar els fons públics i privats que rebien de l'Institut Nóos i "apoderar-se" d'ells.

"L'operativa consistia que per l'Institut Nóos es fixaven uns preus totalment desproporcionats pels serveis que prestava", narra el fiscal, que afegeix que després l'Administració "simulava" la contractació de "serveis ficticis" o inflats, de manera que els fons públics acabaven "en mans de mercantils controlades per Diego Torres i Iñaki Urdangarín".

Aquestes empreses, registrades aquesta setmana a Barcelona en el marc de l'operació, són la immobiliària Aizoon (propietat d'Urdangarín), així com Nóos Consultoria, el bufet Tejeiro, Virtual Estratègies, Intuit, Shiriaimasu i De Goes Center for Stakeholder Management, aquestes últimes vinculades a Torres i familiars seus i que, en molts casos, comparteixen la seu social.

Aquest suposat procés de desviament de fons públics es va produir, segons Anticorrupció, en el cas de dos convenis per valor de 2,3 milions d'euros subscrits entre el Govern balear i Nóos el 2005 i 2006 per organitzar dos congressos de turisme i esport.

En el cas del primer, per 1,2 milions, el fiscal afirma que Urdangarín i Torres "es van concertar" amb l'expresident Matas i l'exdirector general d'Esports José Luis "Pepote" Ballester per "beneficiar de forma fraudulenta" l'institut usant un procediment administratiu irregular i fixant un preu "totalment desproporcionat".

El contingut del segon conveni, afegeix, és "pràcticament idèntic" i la seva quantitat, 1,1 milions, es va estipular sense respondre a la realitat i es va justificar amb factures que, en molts casos, "responen a conceptes aliens als esdeveniments contractats".

En l'acte, el jutge disposa els registres portats a terme en aquesta operació i mana analitzar totes les operacions d'aquestes empreses amb Torres i Urdangarín, així com amb diversos polítics balears: l'expresident Jaume Matas; el que va ser conseller balear de Turisme amb aquest últim en la legislatura 2003-2007, Joan Flaquer, la consellera de Presidència i Esports en aquest període, Rosa Puig, i l'exdirector general d'Esports José Luis "Pepote" Ballester.

També mana que s'examinin les operacions que guarden relació amb diversos familiars de Torres suposadament implicats en l'entramat empresarial, com són Ana María Tejeiro (esposa de Torres), i Marcos i Miguel Tejeiro (germans d'Ana María).