La localitats catalanes de Barcelona, Pallejà i Cerdanyola del Vallès han estat premiades avui amb la major part de la Grossa de Nadal, 414 milions d'euros del 79.250, però també la sort li ha somrigut a tots els altres premis importants, a excepció del tercer.

El sorteig ha premiat a Catalunya amb prop de 500 milions d'euros en els grans premis, xifra que supera els 454,5 milions que els catalans s'havien gastat aquest any per al tradicional sorteig de Nadal.

El segon premi, el 00147, venut a Sort (Pallars Sobirà), ha deixat 15 milions d'euros, mentre que el 57.896 i el 25.506, premiats amb els quarts premis han repartit uns 48 milions d'euros, números que ha estat venuts a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) i Caldes de Montbui (Vallès Oriental).

Pel que fa als vuit cinquens premis, a Catalunya s'han venut sèries de quatre d'ells: el 06.075, el 15.548, el 73.684 i el 75.869 que han correspost a administracions de Barcelona, Girona, Tarragona, a les localitats tarragonines de Calafell i el Vendrell, la lleidatana Sort i les barcelonines de Masquefa, Terrassa, Olesa de Montserrat i Montornès del Vallès.

Seixanta de les 92 sèries -180 milions d'euros- que ha venut l'administració número 7 de Cerdanyola del Vallès han anat a parar a un bar de la localitat de Pallejà, el propietari del qual les va vendre en dècims o en participacions.

Les altres 32 sèries -96 milions d'euros- van ser venudes a la finestreta d'aquesta administració, que fa tres mesos que ha obert les seves portes, ubicada en un centre comercial d'un barri de treballadors de Cerdanyola del Vallès.

L'altre focus de la sort a Barcelona ha estat el mercat central de Mercabarna, on l'administració de loteries ha repartit 135 milions d'euros, que han estat venuts a moltes empreses a l'interior del recinte empresarial.

La veterana administració de la plaça d'Urquinaona de Barcelona s'ha sumat a la festa, encara que només ha repartit 3 milions, en vendre només una sèrie del primer premi.

On la litúrgia de la Grossa de Nadal s'ha dut a terme en tota la seva esplendor ha estat a Pallejà, una localitat del Baix Llobregat de treballadors on l'atur s'ha deixat sentir durant els dos últims anys.

El bar "Maldonado", regentat per José Antonio Maldonado, porta venent loteria de Nadal als seus clients des de fa molts anys i el 79.250 l'havia repetit en els últims sis.

La paciència del propietari del bar a repetir el número s'ha vist recompensada amb la Grossa, molt repartit entre gent treballadora, com manen els cànons d'aquest sorteig, que s'han vist beneficiats amb 180 milions d'euros.

Pallejà és una localitat situada a uns 20 quilòmetres de Barcelona, d'uns 11.000 habitants i que té un pressupost municipal d'uns 10 milions.

Tot just conèixer-se el premi, desenes de persones s'han congregat, davant el bar "Maldonado", que està abonat al número premiat per al sorteig de Nadal i del Nen.

El local s'ha vist avui desbordat i els afortunats i amics han portat la gresca del primer premi fins al carrer, cava inclòs.

"Per tapar forats", "comprar una casa", "ho celebrarem molt i amb ganes" i "ajudaré els meus fills", són alguns dels comentaris que han fet als periodistes els veïns afortunats que han vist avui com podran complir part dels seus somnis amb els diners que els ha tocat de la loteria.

Encara que l'administració número 7 de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), regentada per Antonio Muñoz, ha repartit 276 milions d'euros del primer premi, només s'han quedat en aquesta localitat barcelonina 96 milions d'euros.

Els dècims d'aquestes sèries van ser venuts en finestreta i igualment van ser molt repartits entre gent treballadora del barri on està ubicada aquesta administració.

Aquí també hi ha hagut cava, crits i felicitacions en honor al 79.250.

El ritual de la Grossa no s'ha complert a Mercabarna, l'administració de la qual ha repartit 135 milions d'euros, ja que els agraciats al mercat central barceloní han intentat esquivar les càmeres i han decidit celebrar-ho en la intimitat.

"He trucat a algun dels premiats que conec, però m'han dit que no vindrien perquè no volien sortir per la televisió", ha explicat la propietària de l'administració de loteria, Cristina Roig.

En una de les empreses, el seu encarregat ha reconegut que a un dels seus treballadors li ha tocat la Grossa: havia comprat quatre dècims que havia repartit amb el seu germà i la seva mare i "està contentíssim", però no ha volgut expressar en públic la seva gran alegria.

En una altra empresa de fruites del mateix pavelló, els treballadors han assegurat que el cap havia adquirit tres dècims del número premiat, però el premiat també ha esquivat els periodistes.

"Ningú no vol complicacions", ha sentenciat un dels treballadors, mentre transportava fruites des del punt de venda fins a un camió com si es tractés d'un dia rutinari més.