Els Emirats Àrabs s´han proposat reduir la seva dependència del petroli i augmentar les seves inversions en sectors com les energies renovables i el transport sostenible. Prova d´això és que Dubai pretén que, el 2050, el 75% de l´energia que necessita provingui de fonts netes. El primer pas per apuntalar aquest objectiu el va donar el 2013 la companyia promotora local Diamond Developers amb l´inici de la construcció d´una innovadora i ambiciosa ciutat sostenible que estarà conclosa el 2019. La metròpoli vol ser un model d´edificació de noves ciutats i compta amb un pressupost inicial de 354 milions de dòlars (uns 286 milions d´euros), partida que pot incrementar-se en funció de l´èxit del projecte.

The Sustainable City és una aplicació moderna de la sostenibilitat social, econòmica i ambiental en l´entorn construït. Amb una superfície de 46 hectàrees, el complex està situat a uns 30 quilòmetres de Dubai i s´ha planificat en dues etapes, la primera va ser inaugurada el 2015 amb 89 edificis d´apartaments, 500 viles i 11 hivernacles ubicats al centre de la ciutat. A més, compta amb uns 10.000 metres quadrats de granges urbanes a l´aire lliure i un espai d´uns 350.000 metres quadrats on es concentren locals comercials i oficines. Els seus promotors afirmen que ja s´han venut unes 1.800 cases i llogat uns 900 apartaments, principalment als Emirats.

Ciutat del futur

La innovadora metròpoli es compon de cinc grups residencials de 100 viles cada un i tots ells compten amb un disseny eficient de la llar i l´ús de materials de construcció ecològics. Cadascuna de les unitats està decorada amb pintures reflectants destinades a disminuir les temperatures, el que es tradueix en una disminució del 50% en les factures d´electricitat. A més, les cases disposen de sostre solar, sistemes d´aire condicionat intel·ligents amb control d´humitat, electrodomèstics de consum eficient, control HVAC d´alta eficiència (calefacció, ventilació i aire condicionat), escalfadors d´aigua solars, il·luminació LED, accessoris eficients amb el aigua, aixetes i electrodomèstics que redueixen el consum d´aigua en un 40% i reciclen el 100% dels líquids residuals, usant xarxes de drenatge d´aigua grisa i negra separades, juntament amb la depuració d´aigües grises per al reg comunitari.

L´urbs ecològica és una realitat en desenvolupament en la qual estan prohibits els vehicles moguts per combustibles fòssils tradicionals i que generarà tota la seva energia per mitjà de panells solars. Totes les cases de la innovadora metròpoli tenen fixat un preu inicial al voltant d´un milió de dòlars. Cada resident rep gratis un carret de golf elèctric perquè pugui moure´s pel complex, així com una subvenció addicional d´uns 10.000 -dòlars perquè el destini a la compra d´un altre vehicle sempre que utilitzi energia elèctrica. Els habitants poden usar un transport públic gratuït, autobusos elèctrics que circulen per tota la ciutat, així com cotxes de cavalls en zones determinades. La ciutat comptarà amb unes 250 estacions de càrrega per a abastir les necessitats de la població, un parc de trenta metres quadrats amb 2.500 arbres que disminuiran la contaminació i dos llacs artificials.

El pla és que l´any que estigui conclosa la segona etapa de la ciutat ecològica de Dubai. En aquest moment estarà acabat un hotel verd que serà el primer de la seva classe a l´Orient Mitjà, així com amb un centre d´investigació per al desenvolupament d´eines per a l´ús d´energies renovables. També s´inclourà una escola, una mesquita, un museu, piscines comunitàries, gimnasos, un centre comercial i instal·lacions eqüestres amb 32 estables. Els objectius són ambiciosos i en un futur el pla és generar més energia de la que es consumeix.