Aquest 15 de febrer es compleixen vint-i-cinc anys de l’obertura al públic del gabinet Optipunt del carrer Concepció de Figueres. Ara fa un quart de segle, l’optometrista Ahmad Zaben, figuerenc d’origen palestí, va decidir obrir el seu propi centre de salut ocular amb un objectiu clar: «Aportar a la gent totes les solucions que fossin possibles per a millorar la seva salut i capacitat visual. Vam escollir aquest local per la facilitat que ens van donar uns amics a l’hora de llogar-lo. Abans havia acollit una llibreria de viatges i la seva disposició en diferents espais ens ha estat molt útil per donar cabuda als nostres serveis, fins ara, quan ja tenim preparat un trasllat en unes instal·lacions que ens permetran créixer en tots els sentits», explica Zaben.

Format a la facultat d’optometria de Terrassa, posteriorment va obtenir el doctorat per la Universitat Europea. Ahmad Zaben sempre ha treballat seguint els principis mèdics de la seva especialitat, l’optometria, que és la disciplina encarregada del diagnòstic, tractament i correcció de defectes refractius i acomodatius de la vista i detecció precoç de patologies oculars. També s’ocupa del disseny, càlcul, adaptació i control de lents de contacte i de lents oftàlmiques. «Hem procurat ser molt fidels a la feina que ens pertoca fer i sempre hem buscat referents per a la derivació dels casos que necessitaven un tractament mèdic específic», afegeix.

Optipunt ha destacat per la implantació constant de les noves tecnologies, la qual cosa ha dut el centre de Figueres a ser pioner en nombroses ocasions a l’hora de disposar d’equips que en el seu moment encara no havien arribat a la demarcació de Girona, a Catalunya o, inclús, a Espanya, i que, posteriorment, s’han estès a altres centres públics i privats. Aquest seria el cas, en els diferents àmbits, de l’aparell de retallar vidres de 3D, la tomografia de coherència òptica OCT, la plataforma de telemedicina oftàlmica, creada pels millors especialistes en oftalmologia, l’aplicació de la microperimetria o la teleconsulta.

El logo del 25è aniversari

En l’aspecte del treball per a la baixa visió, també han estat pioners en l’aplicació d’un sistema de realitat augmentada. A més a més, tenen cura de les problemàtiques visuals infantils des del seu departament d’optometria pediàtrica. Optipunt també té un gabinet auditiu que segueix les mateixes premisses. «Volem que el nostre pacient, tingui l’edat que tingui, tingui tota la informació possible i la màxima orientació sobre la seva salut ocular i la seva patologia, si existeix. D’aquesta manera, podem guiar-lo i derivar-lo a un especialista, si és necessari».

Optipunt gestiona tres centres més a Figueres (carrer Nou), Roses i Olot. «En tots tres se segueix la mateixa filosofia d’atenció i servei», indica Zaben. El conjunt dels centres vinculats a Optipunt compten amb una plantilla de vuit optometristes i onze auxiliars d’òptica, gestiona una cartera d’uns 58.000 clients, alguns dels quals són de fora. «Tenim gent fidel que ha anat a viure a altres ciutats, però que continuen confiant en nosaltres, i això ens fa molt feliços», rubrica Zaben.

«Per a nosaltres, la formació constant de l’equip és fonamental»

Des del minut u de l’obertura d’Optipunt, Ahmad Zaben ha tingut molt clar que «l’única manera d’atendre bé els pacients ha estat disposar d’un equip format que en tot moment pugui estar a l’altura. Sempre hem procurat, començant per mi mateix, que la formació fos constant. El nostre equip –destaca el doctor Zaben– respon molt bé als reptes que se’ns plantegen i, com a empresa, procurem generar els incentius adequats per a premiar la voluntat de formar-se».

El centre estrenarà unes noves instal·lacions, aquest any, a la plaça de l’Escorxador de Figueres

Per a Optipunt les dades són importants, en tots els àmbits. Més enllà del Big data, Zaben explica que «fa molts temps que les estadístiques i les xifres ens ajuden a veure on som i cap on anem, tant des de l’aspecte mèdic, com en el comercial. Així podem preveure si hi ha algun tema que hem de corregir i quins objectius ens podem marcar per a millorar».

Una millora que aviat es farà efectiva amb l’obertura d’unes noves instal·lacions ubicades a la cèntrica plaça de l’escorxador de Figueres. Optipunt estrenarà, d’aquí a poc temps, un centre avançat que duplicarà el seu espai actual. Estarà situat en el local que abans havia ocupat la Caixa de Catalunya.