L'any 2015 la Generalitat de Catalunya va eliminar l'ofici de mestre artesà en construcció tradicional del seu repertori d'oficis artesans. Des de la Unió d'Empresaris de la Construcció de Girona (UEC Girona) vam defensar l'existència d'aquest reconeixement dins del nostre sector, ja que cada any els agremiats podien sol·licitar el carnet. La reivindicació va ser escoltada i l'ofici de Mestre d'obres en construcció tradicional es va tornar a incloure dins del catàleg de la família de la construcció.

Cal esmentar que les persones interessades a obtenir el carnet han de demostrar que tenen un alt grau d'experiència, habilitats i una formació i un domini en l'execució d'obres de construcció que tinguin cert valor arquitectònic o que la seva realització es basi en sistemes tradicionals.

Aquest requisit es demostra amb l'aportació de material audiovisual i gràfic, com vídeos o fotografies, on el mestre aparegui executant l'obra. També es poden aportar certificats de tècnics que ho avalin, i cal afegir una vida laboral que reflecteixi els anys dins del sector. Com a últim requisit, també és obligatori presentar el curriculum vitae i una relació d'obres finalitzades. Si el candidat disposa de formació, reglada o no, com per exemple cursos relacionats amb l'ofici, cal fer-ne esment, ja que pot ser decisiu a l'hora d'atorgar el reconeixement.

Curs: mestratge en construcció

La UEC imparteix el curs de Mestratge en Construcció Tradicional juntament amb l'entitat GRETA (Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica). Consisteix en una formació pràctica i teòrica, molt completa, amb professionals que l'imparteixen amb un gran coneixement de la seva matèria, especialistes reconeguts, i distribuïda en quatre mòduls de 40 hores cadascun. La formació es pot cursar de manera independent: la pedra, la ceràmica, els revestiments i la fusta (com a element estructural). En total són 160 hores que es fan en dos anys, ja que cada mòdul és trimestral. Aquesta formació és completament vàlida per justificar els coneixements que es requereixen per a l'obtenció del carnet.

Des del Gremi ajuden a gestionar tot el procés del tràmit, ja que el lliurament del projecte es fa mitjançant una aplicació informàtica habilitada per la Generalitat de Catalunya, concretament des del Consorci de Comerç, Artesania i Moda. Cal dir que no hi ha cap taxa, i es pot iniciar en qualsevol moment de l'any, de manera individual.

La persona que és mereixedora del carnet no obté cap mena de benefici econòmic ni fiscal, ja que es tracta d'una qüestió d'imatge, dignitat i orgull. En altres paraules, simbolitza el reconeixement dels anys practicant l'ofici, coneixent-lo i estimant-lo.

Aquesta distinció acredita la capacitat d'aquest a iniciar un projecte de rehabilitació, o obra nova, seguint els criteris de construcció tradicional, respectant els elements. Sempre des d'un punt de vista professional i del coneixement. El carnet no està sotmès a criteris econòmics, ni d'organització empresarial, ni estructural, ni tan sols es valoren els recursos, materials o humans, dels quals pugui disposar pel desenvolupament de la seva activitat, ni com a individu, ni com a empresa.

Primer Mestre

El primer Mestre d'obres en obtenir el carnet artesà amb la nova catalogació d'oficis ha estat en Josep Maria Teixidor Pagès, de la Pera (Baix Empordà).

Una de les obres que va enregistrar mentre l'executava, i que va utilitzar per acreditar la seva experiència i el seu coneixement, va ser la seva darrera comanda: la construcció d'un forn de pa circular, com els d'abans, per fer pa amb llenya, executat de manera tradicional. La fotografia que acompanya aquest article correspon a aquest moment.

Preservació dels oficis

El sector està patint un dèficit molt important en la incorporació d'operaris aprenents, que amb el pas del temps haurien d'acabar esdevenint oficials de primera i finalment mestres d'obres. Aquesta cadena d'evolució no és que no tingui continuïtat, sinó que actualment no té inici. El gremi està fent grans esforços per captar i incorporar treballadors al sector, i lluitant per preservar els oficis existents avui dia, sobretot els més tècnics, d'especialistes, o artesanals. Els actuals mestres d'obres han de compartir els seus coneixements, i des de la UEC en són còmplices i un dels agents que ho està fent possible. El fet d'ajudar a tramitar aquests carnets els apropa a la comunitat de mestres d'obres savis i a documentar aquest talent.

UEC Girona

Adreça: Carrer Fiuguerola, 15. Girona

Telèfon: 972 213 672

Web: www.uecgirona.cat