El pròxim 13 de juny farà 35 anys que Toni Ros viu envoltat de rajoles. Més de tres dècades acumulant experiència, primer com a comercial itinerant pel sud de França i bona part de la Catalunya Nord i Catalunya i, després, com a fundador i gerent d’una empresa que fa honor al seu nom: El Rei de la Rajola.

Fa vint-i-dos anys, Toni Ros va decidir muntar el seu propi negoci en una nau buida situada al peu de la carretera Nacional-II, dins de Medinyà. Des d’aleshores, l’empresa ha crescut a mesura que els clients han fet confiança a una manera de treballar clara i sense secrets: “oferir un bon servei, ràpid, amb un assortit molt ampli de productes i a un preu molt baix sense que la qualitat se’n ressenti”. El secret d’aquesta fórmula no és cap altra que dedicar tot l’esforç a tenir una gamma molt extensa sense haver de fer pagar als clients les inversions en exposicions i magatzems dedicats a la venda dels productes.

Quatre magatzems amb exposició

Fruit d’aquesta filosofia, El Rei de la Rajola és avui present a Medinyà, Pont de Molins, el Voló i Palafolls. Té una plantilla estable de catorze treballadors amb més de 400 models propis de rajoles en estoc en una oferta global que arriba als 2.000 models exposats en els quatre establiments en un espai conjunt que arriba als 350.000 m2 d’emmagatzematge.

“Vam néixer com una empresa que volia vendre molts metres, però amb el temps em vaig adonar que, per poder arribar a vendre els metres quadrats necessaris per poder subsistir amb un marge petit, era molt millor fer un treball conjunt amb les fàbriques ceràmiques. Avui fabriquem entre el 30 i el 40% del producte que comercialitzem”, explica Toni Ros.

Parlar del Rei de la Rajola és fer-ho d’una empresa nascuda a casa i que ha superat fronteres amb la seva manera de comercialitzar, fins al punt que ja exporta a onze països diferents. A part de les rajoles i els paviments, que són el plat fort de la casa, l’empresa fabrica mobles de bany, barbacoes i forns fets a mà. “Oferim productes exclusius que elaborem nosaltres mateixos gràcies als acords esmentats i que ens permeten donar un marge per tal que la relació qualitat-preu sigui imbatible”, afegeix Ros tot definint el concepte low cost del seu negoci.

El seu punt fort, des de sempre, ha estat el subministrament de productes de la construcció per a reformes i rehabilitacions. El personal de les botigues assessora els clients i elabora pressupostos a mida en funció de les seves necessitats, tant pel que fa a la venda a l’engròs com en la venda al detall.