Mosques de la Informació amb marcada presència política. Els periodistes gironins han decidit que l'agrupació local del Partit Demòcrata Català (PDC) a Girona rebi la Mosca Borda, un guardó que 'castiga' aquells qui els dificulten la feina. D'entre les quatre propostes, els periodistes han escollit la seva amb el 43% dels vots. Per contra, la professió ha premiat el cap de premsa de la CUP, Biel de Montserrat. Els periodistes li han agraït que sigui "accessible" i que "dóna facilitats enlloc de generar problemes". Un reconeixement que també fan extensible, a través de la seva figura, als representants polítics del partit a Girona. D'entre les tres candidatures, Biel de Montserrat s'ha endut el 44% dels vots. La 28a edició de les Mosques de la Informació també han distingit els cineastes Isaki Lacuesta, Isa Campo i el periodista guixolenc Julià Castelló. A més, durant l'acte s'ha recordat la figura de Narcís Jordi-Aragó.

Les Mosques de la Informació, que des de fa 28 anys lliura el Col·legi de Periodistes de Girona, són la festa anual del col·lectiu. Durant l'acte, que aquest any s'ha celebrat al Palau Solterra (seu dels serveis territorials de Cultura), la professió reconeix trajectòries i persones vinculades amb el territori, però també en castiga.

En total, els guardons se subdivideixen en quatre categories. Els premis que no es desvetllen fins al darrer moment, i que voten directament els periodistes, són la Mosca Grossa i la Mosca Borda. El primer agraeix la feina de persones i entitats que els faciliten la tasca; el segon, per contra, s'atorga a aquells qui la dificulten.

Aquest 2016, la Mosca Grossa l'ha rebuda el cap de premsa de la CUP a Girona, Biel de Montserrat amb el 44% dels vots, De Montserrat s'ha imposat a les altres dues candidatures que optaven al premi. Això sí, la diferència amb la cap de premsa de Blanes, Eva Palau, que ha quedat segona, ha estat molt ajustada (ella ha rebut el 43% dels vots). Tancava la tríada el cap de premsa de Calonge, Jaume Figueras.

Els periodistes han premiat De Montserrat, però també han castigat l'agrupació local del PDC a Girona, que s'ha endut la Mosca Borda. En total, la candidatura ha rebut el 43% dels vots emesos per la professió, per la seva "nefasta gestió" i "manca d'informació" amb el relleu a l'alcaldia de Girona quan Carles Puigdemont va passar a ser president de la Generalitat.

A més de l'agrupació local del PDC, els altres nominats al guardó eren el gabinet de premsa de l'Ajuntament de Figueres (31% dels vots), del Departament de Salut (17%) i l'equip de govern de Salt (9%).

Mosques de Sant Narcís i del Col·legi

A més d'aquestes dues Mosques, la junta del Col·legi de Periodistes en lliura dues més: la de Sant Narcís i la del Col·legi. La primera reconeix les persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets, béns o interessos col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironina més enllà de les seves fronteres naturals. La segona, distingeix trajectòries professionals, bé siguin individuals o col·lectives.

Aquest 2016, la Mosca de Sant Narcís s'ha atorgat als cineastes Isaki Lacuesta i Isa Campo pels reconeixements i premis que han aconseguit al llarg de la seva carrera. I la Mosca del Col·legi, enguany, ha anat a mans del periodista guixolenc Julià Castelló, que va participar en la fundació del col·legi.

Els guardons, aquest any, han estat obra de l'artista Roser Bover. S'han fet, sobretot, a partir de ceràmica blanca. L'acte de lliurament també ha tingut un espai per a l'homenatge. S'ha recordat la figura de Narcís-Jordi Aragó, qui fou "mestre dels periodistes gironins", segons el qualifica el president del col·legi, Joan Ventura. Mort aquest estiu, Aragó va ser el primer president del col·legi a Girona i el 1993 ja va rebre la Mosca del Col·legi.