Maria Montessori deia: “Els nens tenen una curiositat innata que s'ha d'aprofitar. I si l'ambient on estan treballant els motiva a descobrir i investigar, aprendran d'una manera natural”.

Sergei Brin i Larry Page (creadors de Google), varen estudiar amb el mètode Montessori, igual que Jeff Bezos (Amazon) i Jimmy Wales (Wikipedia) entre molts altres personatges coneguts que han destacat en el camp de la tecnologia on la creativitat és fonamental. Des de ben petits els varen acostumar a pensar per ells mateixos i a disposar d'autonomia en un entorn lliure i adequat per resoldre per ells mateixos problemes d'acord a cada una de les seves etapes de la vida. Hillary Clinton, Gabriel García Márquez o Anne Frank, també varen formar-se amb aquest mètode. Però no tothom que ha estudiat a Montessori és o serà famós. Molta gent anònima, ha crescut independent i feliç per haver estat capaç d'escollir el que realment ha volgut a la vida amb criteri propi i objectiu lliure.

Una aula Montessori està subdividida en àrees temàtiques on s'exposen els materials i la bibliografia corresponents a cada matèria permetent així una gran llibertat de moviment. Els nens poden treballar en grups o individualment, respectant d'aquesta manera el seu propi ritme i estil. Cada alumne utilitza el material que escull agafant-lo del prestatge i tornant-lo al seu lloc per tal que sigui utilitzat pels altres companys. Aquest ambient promou la independència del nen en l'exploració i el procés d'aprenentatge. La llibertat i l'autodisciplina fan possible que cada alumne trobi activitats que donin resposta a les seves necessitats evolutives.

Afavorir la cooperació espontània

Una aula Montessori reuneix grups de tres edats diferents. De 3 a 6 anys (P3-P4-P5), de 6 a 9 anys (1r-2n-3r de primària), de 9 a 12 anys (4t-5è-6è primària), i de 12 a 16 anys (ESO). Aquestes aules integrades afavoreixen la cooperació espontània, el desig d'aprendre, el respecte mutu i la incorporació de coneixements a través de l'exercici d'ensenyar als altres. Cap nen se sent ni millor ni pitjor que els altres, ni cap alumne ha d'esperar-se als altres amb perill d'avorriment o ha de córrer més del que li és natural amb perill de desmotivació o pèrdua d'autoestima.

I tot això és possible gràcies a una infraestructura que acull aules de 120 m2 per a 25 alumnes amb dos guies/professors permanentment amb els alumnes. Un d'ells comunicant-se sempre en anglès i l'altre en català-castellà, ens permeten utilitzar les tres llengües en el mateix nivell. La llengua francesa en menor grau però amb igual interès, les arts i expressions, tant plàstiques, musicals, com corporals, i l'educació emocional també es treballen en un nombre important d'hores com a eines molt implícites de treball a Montessori.

Aquest curs que comencem, s'inicia amb una programació d'activitats extraescolars per als alumnes de l'escola i també per a qualsevol nen i nena que s'hi vulgui afegir, de francès, judo, tennis taula, gimnàstica rítmica i/o danses urbanes, informàtica-robòtica, música, manualitats i teatre. Aquestes activitats amb grups reduïts es realitzen en hores no lectives i sempre sota prèvia reserva a la Secretaria de l'escola.

L'escola Montessori-Figueres inicia el seu quart any de vida, i com un nadó que comença a caminar que de vegades cau, s'aixeca i continua amb pas ferm, il·lusió i obsessió per avançar. Apostem per una educació diferent dins les bases i lleis de tots els Centres educatius, i reforcem el nostre discurs amb els resultats de les proves de competències bàsiques passades pels nostres alumnes, que avalen el camí recorregut.

Tot l'equip i claustre de professors de l'escola, està a disposició de tothom que se senti identificat amb el nostre projecte, o per a donar-los més informació o aclariments envers la nostra feina.