El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha instat aquest diumenge l'Estat a canviar el sistema de vot exterior perquè la participació es correspongui amb les xifres "rècord" de l'interior. "Quan la participació creix en totes les cites de manera històrica, batent rècords, amb el vot exterior estem batent rècords a la baixa", s'ha queixat en roda de premsa Bosch, que ha denunciat les dificultats per votar des de l'estranger. D'altra banda, també ha destacat que el percentatge de participació tant en les eleccions europees com també en les municipals és superior a Catalunya que al conjunt de l'Estat. "Això evidencia la transcendència d'aquestes eleccions pel nostres país, que han despertat molt de seguiment", ha apuntat.

"El vot exterior ha resultat dificilíssim i el contrast amb el vot interior és realment preocupant", ha apuntat Bosch, que ha explicat que dels 240.051 catalans que viuen a l'estranger amb dret a vot en les europees, només han sol·licitat el vot 19.804 persones, un 8,23%. D'aquests, caldrà veure quants són els que finalment voten. En les generals, entre el vot sol·licitat i el vot efectiu el percentatge va baixar gairebé quatre punts.

Tot plegat, ha continuat Bosch, porta a pensar que el sistema "no està funcionant" des de fa uns anys. El conseller ha destacat que en cites anteriors, el percentatge de vot estranger s'havia situat entre el 30 i el 40%, i ha atribuït al vot pregat el descens actual.

També ha aprofitat per destacar la participació "rècord" a Catalunya aquest 26-M, creixent per sobre que la mitjana de l'Estat.