Compromís d'Esquerres per Figueres ha presentat avui les 21 persones de la candidatura d'esquerres a les eleccions municipals del mes de maig. Una llista formada amb gent d'Iniciativa per Catalunya Verds, del Cercle Podem de Figueres, d'Esquerra Unida i Alternativa i membres independents d'altres entitats: activistes socials, ambientals i del món animalista. La majoria d'ells són professionals, assalariats o autònoms, joves i pensionistes, "que compartim un objectiu comú: estem compromesos amb la lluita social, la igualtat d'oportunitats, la plena ciutadania, en una ciutat que s'ha de relligar, tant al centre com als barris", ha assegurat Xavier Monfort, actual regidor d'iniciativa i cap de llista de la candidatura de Compromís d'Esquerres.

En un acte a peu dret a la plaça de la Nova Icària, al barri Juncària Parc Bosc de Figueres, Monfort ha presentat aquest migdia els i les integrants de la llista com un gran equip, "amb una gran empenta i il€lusió especial a canviar el món i les coses que són injustes". Monfort ha afirmat que el projecte que uneix la gent de la candidatura és un programa de rescat social, de la millora urbanística de la ciutat amb la rehabilitació d'espais per a l'ús públic i l'interès general i no pel lucre privat i l'interès particular, així com de la participació activa de la gent en les decisions importants de ciutat. "El nostre compromís és amb totes les persones i amb la ciutat, per gestionar-la de forma transparent i col€laborativa, per reactivar l'activitat econòmica i comercial, generar alternatives d'ocupació i millorar la gestió pública dels serveis i del manteniment urbà".

La candidatura de Compromís d'Esquerres per Figueres, a més de comptar amb el suport de ICV, Podem i EUiA, la formen activistes socials com la Rosa Maria Chía, l'Òscar Ibarra, la Lidia Galdeano, en Jordi Larrossa, en Mario Izquierdo, la Dolors del Fresno i l'Álvaro Tamayo; de la sostenibilitat com en Delmar Blasco, o dels drets dels animals com l'Àngels Mesquida i la Carla Vicente, en Leo Manso, també relacionats més directament amb la política com l'Emili Santos, l'Òscar Vergés i alhora amb experiència de gestió a l'administració pública i l'empresa privada. I de forma especial, al militant d'Iniciativa i sindicalista Tomàs Antón, i el professor i filòsof Àngel Rodríguez (Àngel Custodi).

Monfort ha aprofitat l'acte per explicar als assistents algunes de les propostes que volen aplicar per canviar Figueres. Ha parlat d'un canvi radical en la forma de fer política orientant-la decididament cap a la participació ciutadana i la transparència en la gestió des de l'ajuntament: "volem que es normalitzi i acati la consulta ciutadana com la forma habitual de prendre decisions importants, però això només és possible amb una transparència total, i això és el que garantim des de Compromís d'Esquerres, començant des dels barris i enfortint el teixit associatiu i col€laboratiu", ha assegurat Monfort, assenyalant aquest eix com a pilar fonamental de la recuperació de la llibertat, la justícia i la dignitat socials. El candidat ecosocialista ha assegurat que treballaran des del primer dia per eradicar la pobresa alimentària, l'habitacional i la dels subministraments bàsics.

Monfort ha agraït l'esforç de tota la gent que forma part de la candidatura, i als que treballen des de fora, per elaborar un programa que reculli el rescat social que necessita la ciutat de forma urgent, i un projecte de ciutat eficient en l'ús dels recursos disponibles i cohesionada urbanísticament i social. En aquest sentit, Monfort ha insistit en "la necessitat de relligar el teixit urbà a les zones est i oest de la ciutat, però sobretot el teixit social". Amb aquest objectiu, ha assegurat que després de les elecions "ens haurem d'entendre amb els altres partits amb temes d'infrastructures, però sobretot haurem de tenir clar que no renunciarem a rescatar les més de 2.000 persones registrades a l'atur i que no perceben cap prestació econòmica i a tothom que ho necessita".

Abans de presentar els homes i dones de la candidatura, Monfort ha reclamat el dret a la plena ciutadania per a totes les persones, estiguin censades o no. Monfort ha assenyalat que la candidata número 2 que havien presentat incialment, el passat 28 de març a la plaça de l'ajuntament de Figueres, Virginia Vaz, finalment no formarà part de la candidatura: en ser d'origen uruguaià, no existeix cap conveni de reciprocitat entre l'estat espanyol i el país sudamericà, per la qual cosa, "al nostre programa garantirem la plena ciutadania a totes les persones que viuen a Figueres, perquè no quedin excloses ni dels serveis ni de l'exercici de la democràcia" ha afegit. Lídia Galdeano, del Crecle Podem de Figueres, ocuparà el número dos de la candidatura de Compromís d'Esquerres per Figueres.