El portaveu socialista al Congrés Antonio Hernando ha manifestat aquest dilluns que el PSOE no donarà suport el candidat del PP Mariano Rajoy en una votació d´investidura ni tampoc s´abstindrà per fer-lo president. Així ho ha manifestat Hernando en la roda de premsa posterior a l´executiva en la qual els socialistes han analitzat els resultats electorals, després de perdre cinc escons i mantenir-se com a segona força més votada, amb 85 diputats. El portaveu ha instat Rajoy a aclarir si es presentarà a la investidura i l'ha convidat buscar suport entre els seus "afins ideològics" entre els quals ha inclòs "les dretes nacionalistes". Sobre la possibilitat d´explorar un pacte entre PSOE i Units Podem, Hernando ha assenyalant que "no dóna, dóna menys en les anteriors eleccions" i ha responsabilitzat de nou Pablo Iglesias d´haver "afeblit l´esquerra" i d'"allunyar la possibilitat de canvi".

El portaveu socialista ha rebutjat que la pressió es traslladi al PSOE i ha insistit en diverses ocasions que totes les hipòtesis passen per les iniciatives que prengui tant el PP com Mariano Rajoy, "que ha de començar a sumar". Hernando ha recordat com després del 20-D el PSOE va intentar buscar suports i ha dit que els populars ho han d´intentar ara.

Sobre unes terceres eleccions ha assenyalat que el PSOE creu que no seria una bona decisió després de l´inestabilitat generada pel ´Brexit´ i ha afegit que per responsabilitat cal que hi hagi govern.

Antonio Hernando ha explicat que l´executiva ha fet una primera interpretació dels resultats i ha valorat que en una situació molt difícil han aconseguit continuar com a primera força de l´esquerra. Amb tot, el portaveu del PSOE ha afegit que l´executiva no està satisfeta perquè "sortim a guanyar a la dreta".

"Ni autocomplaença ni eufòria ni res que s´assembli", ha remarcat Hernando, que ha reiterat que malgrat ser la principal força d´esquerres "aquesta força ha de ser alternativa a la dreta i no ho som".

"Les empreses de demoscòpia s´ho han de fer mirar"

Després d´això ha demanat també una reflexió a les empreses demoscòpiques "perquè creen climes i corrents que responen a bombolles" i ha afegit que "s´ho han de fer mirar" perquè el PSOE és la principal força política i no ha hagut ´sorpasso´ d´Units Podem.

Hernando ha continuat assenyalat que Iglesias va tenir oportunitat de fer president Pedro Sánchez però va decidir "donar-li una segona oportunitat" a Rajoy que, ha dit, "li ha d´estar molt agraït". En aquest sentit, ha lamentat que "el canvi s´allunya" ha recordat unes paraules de Julio Anguita a Iglesias. "Li va dir, Pablo o ara o mai" ha dit Hernando, que ha respost "doncs serà mai, Pablo".

El Comitè federal analitzarà els resultats el 9 de juliol

El portaveu del PSOE també ha informat els mitjans que els socialistes celebraran el 9 de juliol un comitè federal per acabar d´analitzar els resultats. Hernando ha manifestat la necessitat de reflexionar sobre la modernització, rellançament i reconstrucció del partit, i ha remarcat que "quan treballem colze a colze els resultats són millors". Sobre si Pedro Sánchez continuarà el portaveu socialista ha respost "creiem que hem d´atendre primer el més urgent i això és que hi hagi govern".