El PP ja celebra la «gran victòria» de Mariano Rajoy. Fonts dels populars consideren que els ciutadans han valorat la serva tasca, i encaren amb un «somriure contingut» el tram final de l'escrutini.

El líder del partit, Mariano Rajoy, compareixerà en breu al balcó de la seu del carrer Génova de Madrid un cop la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha donat el resultat d'aquestes eleccions des del centre de dades.

Davant la seu del partit s'hi apleguen prop de 500 persones -joves, en bona proporció- que esperen la compareixença de Rajoy.

Els populars han aconseguit prop de mig milió de vots més que el 20-D i atribueixen aquest fet, entre altres factors, al 'Brexit' que ha fet retornar a les urnes part del vot que s'havia quedat a l'abstenció o havia anat a parar a C's.

Fonts del PP asseguren que no preveien un resultat tan positiu en cap dels escenaris que havien projectat. A les acaballes de la campanya fins i tot van arribar a témer -un cop descomptat que Podem superava el PSOE- el 'sorpasso' de Podem al PP.

De fet, Mariano Rajoy havia fet en els últims dies de la campanya una crida al vot útil advertint de l'ascens d'Units Podem, fet que ha acabat afectant la formació d'Albert Rivera, que ha perdut vuit dels 40 escons que va obtenir el 20-D.

La victòria per 14 escons més que en els últims comicis apuntala el lideratge de Mariano Rajoy al partit, malgrat la impossibilitat de formar un govern amb C's, i deixa en segon pla la possibilitat que el partit forci un relleu del president de la formació.

Aquestes fonts assenyalen que no només és una «gran victòria» del PP, sinó de Mariano Rajoy, que malgrat no acceptar l'encàrrec del rei per formar govern després dels últims comicis ha sortit reforçat, mentre que l'eix esquerre i C's han quedat debilitats.