A les nou del matí s'ha donat el tret de sortida de la jornada electoral del 26-J amb l'obertura dels col·legis electorals. Amb un "cap incident digne de menció", el subsecretari del ministeri de l'Interior, Luis Aguilera, ha destacat la normalitat de les primeres hores de la jornada esquitxada d'algun retard puntual que ha fet que el 99,9% de les meses quedessin constituïdes a les 10.10h del matí, segons han informat la secretària de Comunicació, Carmen Martínez de Castro. Entre les anècdotes, la de la finalització de les votacions a la població de Villaroya, a La Rioja, amb només sis habitants censats. Tots els veïns ja havien votat a les 9.02h del matí de manera que ha pogut tancar el col·legi electoral a les 9.05h i iniciar així l'escrutini.

La normalitat, fins a les dotze del migdia, ha estat la tònica general a les meses electorals dels 68 municipis de l'Alt Empordà.

En l'àmbit general, després de votar a l'Escola Augusta de Barcelona i preguntat sobre si hi havia hagut algun incident en l'inici de la jornada electoral, el cap de llista del PPC per Barcelona i el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ho ha negat, "més enllà", ha admès, "d'algunes petites anècdotes. Quan es parla de tants col·legis són normals".

Fernández Díaz ha dit que s'han obert els col·legis amb "absoluta normalitat". Ha assenyalat que Espanya "té una democràcia consolidada i s'han celebrat moltes eleccions i avui no serà una excepció".