La premsa internacional descriu el 26-J com “un intent de resoldre el punt mort” de la política espanyola, però avisa que podria acabar en un “déjà-vu” i no produir cap majoria sòlida. “Amb només un mes de negociació disponible abans de les tradicionals vacances d’agost a Espanya, la possibilitat d’un any perdut a la política es fa encara major”, assegura James Badcock, de la BBC. “Tot i la frustració amb el punt mort polític, les enquestes indiquen que les noves eleccions probablement oferiran un resultat similar a les anteriors”, indica ‘The Guardian’. Pel Washington Post, el ‘Brexit’ pot “jugar un paper d’última hora important”.

L’agència de notícies internacional Reuters assegura que “no està clar quin impacte tindrà el resultat del referèndum britànic a les eleccions espanyoles”. “Alguns analistes diuen que els espanyols podrien optar per ‘l’opció segura’ i donar suport als partits tradicionals dominants, el PP i el PSOE, mentre que d’altres diuen que és probable que (el Brexit) es tradueixi en un impuls als insurgents de Podem”, defensa Reuters.

‘The Independent’ assegura que el líder del PP, Mariano Rajoy, “està decidit a seguir al poder i ha intentat utilitzar el balanç econòmic del seu partit com a principal arma electoral”. El rotatiu britànic destaca que el PSOE “demanarà el cap de Rajoy per donar suport a un impopular govern del PP” mentre que l’actual president “segurament serà forçat a dimitir pel seu propi partit si el PSOE s’uneix amb Podem”. Segons el rotatiu, una victòria de Pablo Iglesias suposaria “un clau més al taüt dels partits tradicionals europeus” i que Espanya s’unís “amb Grècia i la veïna Portugal en triar administracions anti-austeritat”.

Pel ‘Washington Post’ la repetició dels comicis, que recorda que “no té precedents”, pot generar un resultat difícil. Segons el diari, Podem podria intentar fer una coalició amb el PSOE però “aquest acord es veu com un suïcidi polític” al partit de Pedro Sánchez. A més, el rotatiu dels Estats Untis recorda que el suport del partit de Pablo Iglesias per un referèndum a Catalunya és “un altre obstacle” a un pacte. El ‘Washington Post’, descriu Ciutadans com “l’aliat natural” del PP però recorda que una coalició entre aquests dos partits necessitaria “l’aprovació o l’abstenció dels socialistes”.

A França, ‘Le Monde’ assegura que el 26-J se celebra després de “sis mesos de bloqueig polític” i en ple debat sobre el ‘Brexit’. Segons el diari, els espanyols s’han de pronunciar sobre si “mantenen la dreta al poder o canvien de líder d’acord amb la invitació del partit anti-austeritat Podem, que té el vent a favor”. ‘Le Monde’ recorda que el mes de desembre els ciutadans espanyola “ja es van pronunciar a favor d’un canvi, castigant els dos gran partits que dominaven la vida democràtica al país des de feia més de 30 anys” però puntualitza que la manca de majories ha forçat un “bloqueig polític”.

La televisió France 24 aquest 26-J enfronta “els votants ansiosos d’un canvi” amb els que “temen que aquest canvi perjudiqui la situació a Espanya, que va estar a la vora del precipici fa només uns anys”. “El sorprenent vot britànic a favor de marxar de la Unió Europe ha ampliat encara més aquesta divisió, amb el PP insistint en la necessitat d’estabilitat davant del radicalisme i el populisme” davant de l’ascens d’Units Podem.