Retrets, crispació i interrupcions constants han estat la tònica de l'únic debat d'aquesta campanya electoral a Girona. Els caps de llista han confrontat idees sobre com superar la crisi, les infraestructures pendents i el procés. Els moments més tensos s'han viscut al principi quan els partits s'han intercanviat acusacions sobre qui ha gestionat pitjor la crisi. La cap de llista del PPC, Concepció Veray, ha estat blanc de moltes de les crítiques. Veray ha acusat el candidat de CDC, Jordi Xuclà, "de mentir" durant la campanya i també ha carregat contra la candidata d'En Comú Podem, Marta Sibina, per acusar el PP de ser corrupte. "No m'insulti, jo no he robat res", li ha etzibat. En el capítol d'infraestructures, els partits (a excepció de PP i PSC) han lamentat que hi ha moltes inversions pendents. "Vivim el dia de la marmota", ha lamentat Teresa Jordà (ERC). La tensió s'ha tornat a notar quan s'ha discutit sobre el procés independentista, amb les opinions contraposades de cada partit.

La campanya electoral arriba sis mesos després de les darreres eleccions del 20 de desembre i això fa que tant les propostes com els discursos dels candidats gironins siguin ja coneguts. Per això, l'únic debat electoral organitzat per Tribuna de Girona ha tingut més moments de crispació i discussió que de proposició i exposició d'idees. El debat s'ha repartit en tres blocs dedicats a les solucions per sortir de la crisi, a les infraestructures i al procés independentista.

En el primer bloc, els candidats han dedicat bona part del temps a intercanviar retrets sobre qui havia causat la crisi i qui l'havia gestionat pitjor. La majoria de les crítiques les ha rebut la candidata popular, Concepció Veray, que ha assegurat que la situació heretada el 2011 del govern Zapatero és la gènesi del problema. Veray també ha carregat contra les propostes d'En Comú Podem d'augmentar pressió fiscal a les rendes altes i a les grans empreses. "El seu model és Grècia", li ha dit. També ha carregat contra ERC. "Vostès es pensen que la república catalana serà la panacea", ha resposta a la candidata, Teresa Jordà.

En un moment del debat, el candidat de CDC, Jordi Xuclà, ha recordat a Veray que l'estat espanyol es podria afrontar a una multa per part de la Comissió Europea per incomplir els límits de dèficit. En clau gironina, també li ha recordat la situació de fallida TP Ferro, concessionària del túnel del Pertús. Veray ha assegurat que si l'empresa deixa de gestionar el túnel, serà el govern espanyol qui se'n farà càrrec. "Deixi d'inventar-se coses senyor Xuclà, porta 12 dies de campanya mentint", li ha dit.

El candidat del PSC, Marc Lamuà, ha acusat el PP "de posar la mà a la caixa de les pensions i deixar-la a la mitat". El moment més crispat s'ha produït quan la candidata d'En Comú Podem, Marta Sibina, ha introduït en el debat el tema de la corrupció en el sí del PP i ha exposat el cas de l'exsecretari general dels populars a Madrid, Francisco Granados. Veray ha contestat enèrgicament a les declaracions de Sibina i ha defensat que ella mai havia robat "ni un euro". "Vostè m'està acusant de corrupció i no és així", ha manifestat. Per la seva banda, Sibina ha assegurat que és el seu partit, el PP, "el que és corrupte". "No ho dic jo, ho diuen els jutges", ha sentenciat.

Després d'aquest moment de tensió, el candidat de CDC, Jordi Xuclà, ha pres la paraula per calmar els ànims i reprendre el debat de manera propositiva. "Cridar més no vol dir tenir més vots; tinc una sensació de vergonya aliena després de mitja hora de debat", ha lamentat.

Dia de la marmota

El segon bloc del debat ha tractat sobre infraestructures pendents a les comarques gironines. "És el dia de la marmota, fa 20 anys que parlem del mateix", ha criticat Jordà (ERC) que assegura que una demostració de la manca d'inversions i del "maltractament" de l'Estat cap a les comarques gironines és que faci tant temps que hi ha obres pendents d'executar que encara no s'han fet.

De fet, com ja és habitual en els debats electorals de candidats al Congrés dels Diputats, la discussió ha tornat a girar al voltant del desdoblament de l'N-II, el Corredor Mediterrani, l'aeroport de Girona i les carències de la xarxa ferroviària de rodalies.

Veray (PPC) ha admès que durant els darrers quatre anys les obres de desdoblament de l'N-II "no han avançat tan ràpid" com haurien volgut però destaca que han fet "molt més" del que va fer l'anterior govern socialista. Aquesta afirmació ha fet saltar el candidat del PSC, Marc Lamuà, que ha reivindicat la feina feta pel seu partit. Xuclà (CDC) ha criticat que el PP hagi adjudicat només tres quilòmetres d'autovia amb un termini de 40 mesos i Jordà ha ironitzat dient que l'N-II ha tingut "més inauguracions que quilòmetres".

La cap de llista d'ECP ha demanat racionalitat a l'hora de projectar infraestructures i ha posat com a exemple el desdoblament de l'N-II al tram nord. "Nosaltres no volem desdoblar-la, volem rescatar l'autopista", ha exposat. També ha demanat que es pregunti als ciutadans quan es vulguin fer grans obres, com la C-32. Per la seva banda, la candidata de C's ha insistit en millorar les connexió de les comarques gironines amb Europa.

Enfrontaments pel model de futur de Catalunya

Els partits tenen clars els seus posicionaments sobre Catalunya. ERC i CDC opten per la independència, PP i Ciutadans per la unitat, En Comú Podem defensa el referèndum pactat i PSC la reforma de la Constitució per a un model federalista.

"El millor que pot passar és tenir un president català com Albert Rivera, que treballarà per estar units i en favor de la convivència", ha defensat la candidata de Ciutadans, Margarita Santo. Aquest comentari ha fet saltar el candidat de CDC. Xuclà ha criticat que Santo faci un discurs "en favor de la convivència" i li ha retret que Ciutadans "va néixer amb l'objectiu de carregar-se el model d'immersió lingüística a l'escola".

La candidata d'ERC, Teresa Jordà, ha recordat que han demanat fins a setze ocasions un referèndum pactat amb Madrid i que se'ls ha tancat la porta. "Ja no volem esperar més, tenim pressa perquè la gent pateix, no es per capritx sinó per extrema necessitat", ha declarat. La candidata d'ECP, Marta Sibina, li ha assegurat que el referèndum pot ser una realitat si el seu partit governa a Madrid.

Per al cap de cartell del PSC, Marc Lamuà, ha criticat que En Comú Podem "varia el discurs segons el dia i el lloc on està" i ha defensat la proposta de reforma constitucional del PSOE. Per la seva banda, el cap de llista de CDC, Jordi Xuclà, ha assegurat que el 26-J servirà "per posar el termòmetre per saber el vigor dels partits independentistes a Catalunya".

Durant aquest bloc, un membre del públic ha interromput la candidata republicana mentre defensava la independència de Catalunya. "No enredeu el personal, esteu fent el ridícul", li ha dit. La cap de llista popular, Concepció Veray, ha aprofitat aquest incident per acusar els partits independentistes de "crispar" la societat.