La cap de llista al Congrés d'En Comú Podem (ECP) per Girona, Marta Sibina, aposta per alliberar els peatges de l'AP-7 al seu pas per Figueres en comptes de desdoblar l'N-II perquè aquesta és "una inversió innecessària". La candidata assegura que els tres carrils per sentit de l'autopista poden funcionar "com una ronda oest de la ciutat". "A més del cost de la inversió, cal una anàlisi seriosa del conjunt d'infraestructures que trinxen l'Empordà abans de projectar-ne de noves", ha dit la candidata. En matèria d'infraestructures, Sibina també ha apostat per recuperar el projecte per soterrar el tren convencional a la capital de l'Alt Empordà, perquè aquesta és una "reivindicació històrica" que permetria millorar la mobilitat a l'interior de la ciutat.

La candidata d'ECP al Congrés ha visitat Figueres aquest dimecres i s'ha interessat pel conjunt d'infraestructures que encerclen la capital de l'Alt Empordà: l'AP-7, el TAV i la MAT per una banda, i l'N-II i la línia de tren convencional, per l'altra. Sibina ha apostat clarament per evitar construir-ne de noves, en clara referència a la duplicació de la Nacional.

"La construcció del tercer carril a l'autopista, a més de l'obligació dels camions de circular-hi, fan innecessari desdoblar l'N-II, i només caldria executar algunes obres per millorar-ne la seguretat", ha indicat Sibina. La cap de llista d'ECP aposta clarament per aprofitar l'AP-7, alliberar els dos peatges que té l'autopista a Figueres, i fer que funcioni com una "ronda oest de la ciutat". A més, Sibina també vol construir una tercera sortida a través de l'AP-7 en la circumval·lació de la ciutat, que enllaçaria amb "l'N-260 i l'estació del TAV" a Vilafant.

"Si no desdoblem l'N-II a l'est de Figueres, això ens permetria valorar des d'una altra perspectiva el projecte de l'A-26; a més del cost de la inversió, cal una anàlisi seriosa del conjunt d'infraestructures que trinxen l'Empordà abans de projectar-ne de noves", ha subratllat Marta Sibina.

L'N-II, amb finalitats polítiques

La candidata d'ECP ha lamentat que s'utilitzi políticament el desdoblament de l'N-II al nord de Girona per alimentar la pugna nacionalista i no per afrontar el debat de la necessitat real d'aquesta infraestructura. "En altres llocs, com en el cas de Girona, ja ha quedat clar que desdoblar vies quan ja es disposa d'una infraestructura és una inversió innecessària, amb un cost econòmic i ambiental massa elevats", ha dit la cap de llista, en referència a la variant de l'N-II (que no es desdobla) i la circumval·lació a quatre carrils de l'AP-7.

"Volem que s'inverteixi en actuacions prioritàries, a crear ocupació o a promoure el transport de mercaderies en tren", ha dit la cap de llista d'ECP. I en referència als projectes ferroviaris, Sibina ja ha avançat que, si surt escollida diputada, reclamarà que es recuperi el soterrament de les vies del tren a Figueres.

"Reivindicació històrica"

"Caldria consultar a la gent de la ciutat si és més important soterrar les vies del tren convencional o desdoblar l'N-II", ha dit. Per a Sibina, el soterrament del tren és una "reivindicació històrica" que ni Convergència, ni el PSOE ni el PP han volgut "prioritzar mai", però que suposaria una gran millora per a la mobilitat interna de Figueres.

"Cal que treballem amb allò que tenim; projectar grans obres sense que se solucionin els problemes existents només redunda en la butxaca de les grans constructores i no en el benestar comú", ha indicat. Pel què fa a d'altres grans projectes, Sibina també ha alertat del possible transvasament del Roine, que creuaria els Pirineus "trinxant de nou les comarques gironines" fins enllaçar amb la captació del riu Ter cap a l'àrea de Barcelona. "Una altra gran obra de dubtosa utilitat quan ja disposem d'alternatives existents per pal·liar futures situacions d'emergència", ha conclòs Marta Sibina.