El cap de llista al Congrés del PSC per Girona, Marc Lamuà, proposa estimular la cultura combinant l'aposta pels grans atractius i museus que hi ha al territori amb l'impuls de la creació local. El candidat entén que, a la demarcació, hi ha tres pols culturals formats pel triangle Figueres (Dalí), Girona i Sant Feliu de Guíxols (l'Espai Thyssen). Però subratlla que cal eixamplar les inversions cap als àmbits on hi ha talent local amb necessitat de suport econòmic per expandir-se. "D'aquesta manera, establirem les bases per donar continuïtat a la presència de grans valors nascuts, apareguts i establerts a les comarques gironines", indica Lamuà. El candidat, que aquest dimecres ha fet campanya a Figueres, s'ha compromès a incrementar de manera "substancial" les inversions per rehabilitar la casa natal de Salvador Dalí.

El candidat socialista subratlla que la cultura, a les comarques gironines, es basteix sobre un triangle que té les arestes a Figueres i el Museu Dalí, la ciutat de Girona i l'Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols. Sobre aquesta base de tres "marques amb potència global", el PSC proposa estendre les inversions culturals cap als àmbits on hi ha talent local que necessita d'ajudes per expandir-se.

"Cuidar i potenciar els elements de màxima potència cultural no ens ha de fer oblidar que també cal cuidar i potenciar la cultura i la creació locals, per estimular que els nous reclams apareguin d'una manera natural al nostre entorn social", ha valorat el cap de llista al Congrés. "La cultura és un dret social tan important com la salut o l'educació; és un element de cohesió que enforteix la societat i dinamitza l'economia", hi ha afegit.

"Cal un plantejament des d'aquesta concepció per desterra la idea del PP de voler entendre la cultura com un element de la societat purament decoratiu", ha dit Lamuà. El cap de llista al Congrés ha aprofitat també per destacar el compromís del PSC de protegir més el patrimoni reformant la llei actual, eliminar el 21% de l'IVA cultural i impulsar més inversions destinades als sectors culturals.

Increment "substancial" per a la Casa Dalí

Marc Lamuà, que aquest dimecres ha fet campanya a Figueres, no s'ha oblidat d'una de les prioritats culturals que té la ciutat: la reforma de la casa natal de Salvador Dalí. El candidat socialista ha dit que, si surt escollit diputat, vetllarà "pel compliment de la inversió de 500.000 euros que hi ha inclosa als pressupostos de l'Estat per a aquest 2016". A més, Marc Lamuà també s'ha compromès a què si el PSOE governa a la Moncloa i Pedro Sánchez és president, hi haurà un "increment substancial" de les inversions per completar la remodelació de l'edifici.