Completat l'escrutini dels vots dipositats a les urnes en les eleccions generals d'aquest diumenge (97,65%), el PP es confirma com a guanyador, amb el 28,71% dels vots, el que suposa 123 diputats, seguit del PSOE, que amb el 22,02% de les paperetes i 90 escons, es queda en segona posició.

Malgrat que els dos partits majoritaris aconsegueixen situar-se en els dos primers llocs de la taula, tots dos han patit un important caiguda en vots i escons. Els 'populars' van obtenir el 2011 un total de 186 diputats, de manera que ha perdut 64 escons, mentre que els socialistes es van fer amb 110, 19 menys que els aconseguits aquest diumenge.

Del seu costat, els dos partits emergents, Podem i Ciutadans s'estrenaran al Palau de la Carrera de San Jerónimo, amb un total de 69 diputats la formació de Pablo Iglesias i els seus coalicions a Galícia, València i Catalunya, i amb 40 seients el partit d'Albert Rivera.

Les coalicions de Podem

En concret, la coalició d'En comú Podem, que conformen Podem, Barcelona en comú (el partit que va portar a Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Esquerra Unida Alternativa (EUiA), irromp amb 12 diputats i un suport de 3,69% de les paperetes, mentre que la de Compromís-Podem aconsegueix una representació de 9 escons i un suport del 2,71%.

Del seu costat, En Marea, composta per Esquerda Unida --la federació gallega d'IU--, les Marees que van concórrer a les municipals de maig i els nacionalistes d'Anova-Irmandade Nacionalista, ha sumat 1,60%, el que es tradueix en 6 escons.

Unitat Popular-Esquerra Unida, que encapçala Alberto Garzón, ha caigut, dels 11 diputats que van aconseguir fa quatre anys al costat d'ICV i la Chunta Aragonesista, a 2 (3,68% de les paperetes). Tal i com auguraven les enquestes, UPyD desapareix de l'hemicicle, on en 2011 va arribar a tenir grup propi amb 5 diputats.

Per la seva banda, ERC experimenta una important pujada en passar dels 3 escons de 2011 als 9 que ha aconseguit aquest diumenge (2,39% dels vots); Democràcia i Llibertat, de la qual forma part l'antiga Convergència (CDC), cau dels 16 diputats que juntament amb Unió va aconseguir fa quatre anys als 8 d'aquest diumenge (2,26%). Unió, per la seva banda, desapareix del mapa parlamentari.

UPyD desapareix

Els nacionalistes bascos del PNB han guanyat un diputat respecte a les últimes eleccions aconseguint 6 escons al Congrés (1,22%). El contrari li passa a EH Bildu que cau dels 7 seients que van sumar el 2011 als 2 actuals (0,88%).

Coalició Canària, per la seva banda, manté a la representant que va tenir fa quatre anys aconseguint el suport del 0,30% de les paperetes. Menys sort han tingut la resta d'integrants del Grup Mixt de la passada legislatura. Així, Nós / BNG perd els seus dos parlamentaris i Geroa-Bai es queda sense representació al Congrés.

Victòria del PP al Senat

El resultat de les eleccions generals al Senat, amb el 7,87% escrutat, assenyala que el PP ha guanyat amb 106 escons, seguit pel PSOE amb 60, de Podem amb 8 i Democràcia i Llibertat, amb 7escons. Ciutadans queda fora.

A continuació se situa el PNB, amb 5; En Comú Podem obté 3, EH Bildu i Coalició Canària, doscadascun. Canvi-Aldaketa i Compromís-Podem tanquen amb un escó, respectivament.

Així ha quedat el mapa electoral després del 20-D:

Normalitat durant tota la jornada

La jornada electoral s'ha desenvolupat amb normalitat, excepte petites incidències i anècdotes, i amb una participació lleugerament superior a la registrada en els comicis generals de 2011, tot i la crida dels líders polítics als ciutadans perquè acudissin massivament a les urnes.

Els màxims dirigents dels partits polítics han exercit el seu dret al vot amb una crida a la participació massiva en unes eleccions generals que es preveuen transcendentals després de l'entrada en escena dels nous partits emergents que poden posar fi a tres dècades de bipartidisme.

La normalitat ha estat la tònica d'una cita electoral que només s'ha vist esquitxada per petits incidents com la detenció d'una dona a Madrid per insultar als membres d'una taula que no la van deixar votar quan va presentar una fotocòpia del DNI.