El secretari general d´Unió, Ramon Espadaler, ha anunciat que la formació democristiana celebrarà el seu congrés nacional el proper 16 d´abril, però ha reconegut que es podria endarrerir aquest calendari si es convoquen unes noves eleccions al Parlament. Espadaler també ha informat que Unió ha convocat el seu comitè nacional per al proper 16 de gener, posterior a la data límit del 9 de gener, en què s´hauran de convocar nous comicis a Catalunya si no hi ha acord entre Junts pel Sí i la CUP. Espadaler ha negat que el president d´Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, hagi posat el seu càrrec a disposició del partit i no ha avançat si aquest procés congressual servirà per renovar la direcció de la formació.

En una roda de premsa aquest dilluns per valorar els resultats del 20-D, Espadaler ha reconegut que els comicis "no han anat bé, perquè esperàvem treure representació al Congrés. Els 65.000 vots no han estat suficients, però no ens sentim derrotats en relació a ales idees que defensem. El dret a decidir segueix sent molt transversal i Unió dóna suport a aquesta possibilitat, que va marcar el sentit del vot de molts ciutadans". En aquest sentit, el secretari general ha lamentat que s´ha "corregut" massa en superar l´etapa del dret a decidir i que això no ha permès que una formació catalanista com Unió hagi aconseguit representació parlamentària.

"Ningú ha demanat la dimissió del president del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, ni tampoc ell ha posat el seu càrrec a disposició del partit", ha afegit. Espadaler també ha valorat que Duran el considerés diumenge un "actiu de futur" del partit, però ha indicat que ara no és el moment de fer un pas endavant. D´altra banda, el secretari general d´Unió ha apuntat que en la reunió del comitè de govern d´aquest dilluns no s´ha debatut la situació econòmica del partit, després de dues eleccions sense aconseguir representació, però ha afirmat que el partit té "alternatives".

Una esquerra "envalentida"

D´altra banda, Espadaler ha advertit que el resultat de les eleccions del 20-D han deixat també "una esquerra cada cop més envalentida" i ha afirmat que veu "amb preocupació" la nova declaració de la CUP "per condicionar programes" a Catalunya. En aquest sentit, ha lamentat també que un avançament electoral a Catalunya "no és bo per al país, tot i que des del punt de vista partidista potser seria bo per a Unió". Tanmateix, Espadaler ha assenyalat que Unió no vol aquest avançament electoral pel bé del país. "Esperem que durant les properes setmanes hi hagi un desenllaç en la negociació entre Junts pel Sí i la CUP i això determinarà si es modifica o no el calendari del consell nacional i el congrés d´Unió", ha conclòs.

Espadaler també ha valorat el context polític espanyol que ha quedat després de les eleccions del 20-D. "Si el panorama català és complex, no ho és menys el panorama espanyol. Hi haurà dificultats de governabilitat a Espanya i necessitat de diverses combinatòries per formar Govern", ha afegit. Espadaler també ha anunciat la incorporació de Joana Ortega i Roger Muntanyola al patronat de l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn.

El representant d´Unió també ha valorat el trencament d´un vidre de la porta de la seu d´Unió de Barcelona durant aquesta matinada, que la formació democristiana ja ha denunciat a la policia. "Ens han trencat el vidre, però no ens trencaran les idees, perquè seguim creient que hi ha un espai per al catalanisme polític centrat", ha apuntat.