El líder del PP, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns que obre un "procés de diàleg" per explorar la possibilitat d'erigir un "govern estable" que pugui oferir "certeses", i ha situat com a línies vermelles la unitat d'Espanya, la sobirania espanyola, la igualtat, el compliment de la llei, el manteniment del paper d'Espanya a la UE i al món i les bases per a la creació d'ocupació i els drets dels espanyols. Un plantejament que a priori situa com a objectius d'aquest diàleg només PSOE i C's i que, segons Rajoy, ha d'evitar un "període d'indefinició política que trenqui els avenços" dels dos últims anys. Ha promès que farà "el que pugui" per aconseguir que aquest diàleg "arribi a bon port". "Espero que tots siguem capaços d'estar a l'alçada del que els espanyols necessiten i la nació demanda", ha dit. Rajoy també ha respost Aznar que el PP celebrarà un congrés "obert" i ha anunciat que es presentarà a la reelecció com a president del partit. "Em presentaré i em veig amb forces i ànims", ha dit.

El líder del PP ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de presidir una executiva tensa en què ha hagut de fer balanç dels comicis -gairebé ha perdut 4 milions de vots- i on ha rebut les crítiques de l'expresident del govern espanyol José María Aznar, que ha aparegut a Génova quatre anys després per demanar la celebració d'un congrés "obert" del PP.

Rajoy ha atribuït els mals resultats a la corrupció i a la situació econòmica i ha fet un balanç positiu del fet que el PP continuï essent la primera força a l'Estat, a 6,7 punts del PSOE (1,7 milions de vots) i essent primera força a 39 de les 52 províncies de l'Estat.

Un resultat que al seu entendre l'avala com a força que ha de buscar un acord per a la governabilitat i per a "l'estabilitat" com ha passat "sempre des de 1977", i al marge de la "fragmentació política" amb formacions que comparteixin "les normes que regeixen la nostra convivència".

En aquest sentit ha assegurat que dirigirà aquest diàleg als partits que comparteixen amb el PP la defensa de l'ordre constitucional, la unitat d'Espanya, la sobirania, la igualtat, el paper d'Espanya a la UE i el Mon i la lluita contra el terrorisme i la violència". És a dir, a PSOE i C's. "Ens uneixen aquests principis que son capitals", ha afirmat.

Segons Rajoy, "els espanyols han expressat la seva voluntat i ara toca als polítics gestionar amb responsabilitat i sentit d'Estat, perquè la fragmentació de formacions polítiques no pot ser un element de paràlisi, bloqueig o inacció".

Abordarà el diàleg amb "generositat"

Ha promès que abordarà aquest diàleg "amb generositat, amplitud de mires i la vista posada a l'interès general d'Espanya", que és, ha dit, l'únic que li importa. "Com a president del partit posaré tots els meus esforços en promoure aquest diàleg i intentar que arribi a bon port", ha dit, i "espero que tots siguem capaços d'estar a l'alçada del que els espanyols necessiten i la nació demanda".

Aznar demana un congrés obert

Rajoy també ha aprofitat la roda de premsa per respondre l'expresident del govern espanyol José María Aznar, que ha pres la paraula aquest dilluns a l'executiva del PP i ha demanat la celebració d'un congrés del PP "obert" tan aviat com sigui possible, on ha aclarit que no es pensa presentar.

Aznar, que ha aparegut a la seu del PP per sorpresa quatre anys després de l'últim cop que va trepitjar l'edifici del carrer Génova, ha assistit a la reunió en qualitat de president d'honor, un càrrec que li dóna dret a una cadira permanent a l'executiva del partit. Aquest dilluns, però, la direcció del PP l'ha situat en un lateral, allunyat dels membres de l'executiva i del mateix Rajoy. Abans d'iniciar la reunió, ha creuat unes quantes paraules amb Rajoy

Rajoy es presentarà a la reelecció com a líder del PP

El líder del PP li ha respost tot seguit. En roda de premsa ha recordat que el PP celebrarà el congrés "perquè toca celebrar-lo" i que "tots els congressos del PP són oberts". A més, ha anunciat que té intenció de presentar-se a la reelecció. "Ja li anuncio que sí, que em presentaré i que em veig amb les forces i l'ànim a que fa referència", ha afirmat en resposta a una pregunta de la premsa.

No parla de la possibilitat de repetir eleccions

Rajoy ha evitat parlar de la possibilitat que calgui convocar unes noves eleccions. Ha recordat que els terminis els marca la Constitució i estableixen que hi ha dos mesos de marge des que es produeix el primer debat d'investidura.