El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha ironitzat aquest dilluns sobre la possibilitat que Podem aconsegueixi imposar al Congrés les tesis sobre el referèndum d'independència de Catalunya. "Algú creu seriosament que el PSOE es oferirà un referèndum sobre la independència de Catalunya? Si saben perfectament que és impossible", ha remarcat durant la roda de premsa posterior a l'executiva que ha analitzat els resultats del 20-D. Junqueras ha recordat que un 70% de la cambra baixa espanyola estarà formada per partits contraris al dret a decidir amb el PPC al capdavant i ha subratllat que, després del mandat del 27-S, Catalunya no ha de demanar permís per iniciar un procés constituent. "Ningú és més partidari que ERC del referèndum. De quin? Del de la Constitució de la República Catalana, perquè és el que sí es pot fer perquè depèn de la societat i institucions catalanes i no necessita el permís de PP, PSOE i C's.

"Prendrem nota tan aviat com qualsevol dels candidats ens comuniqui la predisposició per donar suport al procés constituent de la República Catalana", ha ironitzat Junqueras, convençut que "mai" arribarà cap concessió dels principals partits espanyols a la independència de Catalunya. "I nosaltres hem de fer un referèndum demanant permís per fer-lo? Que no hem estat atents als que ha passat en aquest país els darrers anys?", ha insistit.

Junqueras no veu possible participar en cap acord d'investidura al Congrés dels Diputats perquè ni PP, ni PSOE ni C's han donat "mai" cap indici de voler acceptar el resultat del "mandat popular" que l'independentisme va obtenir el 27-S. Aquelles eleccions, a diferència de les del 20-D sí van ser "un plebiscit", ha remarcat el president republicà, que no veu trontollar la majoria independentista pel fet que les eleccions espanyoles les hagi guanyat a Catalunya En Comú-Podem.

El president d'ERC ha tornat emplaçar l'esquerra alternativa a sumar-se al procés constituent de la República Catalana i a reflexionar sobre les nul·les opcions que té de canviar Espanya, amb una majoria de bloqueig del PP tant al Congrés com el Senat. "Tots els partidaris del referèndum haurien de donar suport al que sí és possible i no al que no és possible", ha indicat en referència, un cop més, al referèndum de la Constitució Catalana amb el qual hauria de culminar el procés d'independència. "Si els que diuen que el volen se situen en un escenari impossible, potser és que no el volen o que no el volen tant", ha afegit.

L'executiva d'ERC s'ha reunit aquest dilluns a la seu nacional del partit per avaluar els resultats "molt satisfactoris i esperançadors" del 20-D. "Hem fet els millors resultats de la nostra història al Congrés. Hi ha més diputats independentistes que mai i clarament s'ha configurat una majoria compromesa amb la defensa de l'estat del benestar, dels serveis socials i d'una societat més justa", ha destacat Junqueras. La lectura del president dels republicans és "molt optimista", tot i que els partits independentistes, amb un 31% del vot, hagin estat superats pels unionistes (39%) -excloent de l'equació a En Comú-Podem.

Junqueras ha justificat el descens del vot independentista respecte el 27-S en el fet que el 20-D no era un plebiscit, que hi ha una part del món independentista que considera que ja s'ha iniciat el procés de "desconnexió" amb l'Estat, que la CUP va fer campanya per l'abstenció, i que una part dels votants va decidir "legítimament" confiar en el referèndum "que mai arribarà" d'En Comú-Podem.

Els ja diputats electes al Congrés, Gabriel Rufián, i al Senat, Santi Vidal, han participat amb Junqueras en la roda de premsa d'aquest dilluns i han celebrat que ERC hagi assolit els millors resultats de la seva història en cadascuna de les cambres.

Grup Parlamentari Propi

Tot i els 9 diputats i haver quedat en segona posició a Catalunya, ERC no té garantit el grup parlamentari al Congrés. A la circumscripció de Barcelona els republicans no van arribar, per poc, al 15% necessari. "Estic convençut que la nova Mesa del Congrés voldrà representar la pluralitat i no hi haurà dificultats perquè formacions polítiques que han tret resultats tan rellevants com nosaltres tinguin grup propi", ha explicat Junqueras en un to molt pròxim a la ironia.

De moment, el president d'ERC no contempla l'opció de compartir grup amb Democràcia i Llibertat, que es troba en una situació similar a la dels republicans. Junqueras ha recordat que al Parlament Europeu, CDC no té pas un grup parlamentari propi i comparteix grup amb partits molt diferents. "D'opcions n'hi haurà moltes al Congrés", ha apuntat sense especificar a quines es referia en concret.