El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha negat aquest dilluns un canvi d'estratègia de CDC després dels resultats del 20-D. Sobre el compromís de Pablo Iglesias amb el referèndum, Homs ha recordat que tant el programa de DL com també el d'ERC i el de Junts pel Sí el passat 27-S parla d'estar "expectants" respecte a una oferta de l'Estat, però alhora també ha mostrat el seu "escepticisme". Les possibilitats, ha reconegut en roda de premsa després de l'executiva, són "certament baixes". En preguntar-li per una hipotètica investidura de Pedro Sánchez, Homs no ha volgut posicionar-se perquè ell mateix ha deixat la iniciativa a Mariano Rajoy.

Després de la reunió del comitè executiu nacional de CDC, Homs ha reiterat el que ja van apuntar la nit de les eleccions. Al seu parer, el procés queda "avalat" pels resultats del 20-D i per això no hi haurà cap canvi d'estratègia per part del seu partit. "Tenim uns compromisos assolits i no els deixarem, que ningú es faci a la idea que s'han abandonat plantejaments que tenen la validesa que tenen", ha dit.

Ara bé, Homs ha dit que cal restar "expectants" respecte a una oferta que pugui arribar de l'Estat, tot i ser "escèptics". De fet, ha remarcat que JxSí així ho portava en el seu programa electoral. En tot cas, no ha deixat passar l'oportunitat per recordar a Pablo Iglesias el seu compromís.

En definitiva, el resultat del 20-D obre "finestres interessants des del punt de vista de Catalunya", i DL està disposada a aprofitar-les "sempre que no s'abandoni i es tingui absolutament present el que es va votar el 27-S". "Tot plegat està vinculat al mandat que vam rebre del poble de Catalunya, que és el que ens marca", ha reblat.

Pel que fa a la una hipotètica investidura de Pedro Sánchez, Homs s'ha limitat a remarcar que el socialista deixa que d'entrada sigui el PP qui faci govern. En aquest punt sí que ha estat clar i ha garantit que mai investiran Mariano Rajoy.

Confia que tindran grup propi al Congrés

Homs ha dit que confia que Democràcia i Llibertat podrà tenir grup propi, igual que ERC, perquè hi ha "precedents" en aquest sentit tot i no haver arribat al 15% de vots en totes les demarcacions. En tot cas, ha explicat que parlaran amb els republicans sobre quina és la forma "més eficient" de treballar al servei del 27-S, però ho ha considerat "circumstancial".

"D'això en parlarem amb ells i prendrem la decisió que més eficiència i més capacitat d'incidir ens ofereixi", ha insistit, tot apuntant que estan compromesos amb una estratègia "clarament compartida".

Catalunya "clarament molt diversa"

Sobre els resultats del 20-D, Homs ha apuntat que hi ha llocs on han quedat primers i d'altres on "clarament han quedat mal posicionats", i allà és on s'hauran de "canviar les estratègies".

De tota manera, el candidat ha apuntat que ningú ha quedat primer a tot arreu, i que "es veu una Catalunya clarament molt diversa".